Sharon – stadig i dyb coma – overflyttet til sit eget hjem

Israels tidligere statsminister, Ariel Sharon, 82, der i snart fem år har været dybt bevidstløs, er tidligt idag blevet overflyttet fra Sheba Hospitalet nær Tel Aviv til sin Sycamore Ranch i Negev-ørkenen.Overflytningen har længe været overvejet, men først nu har Sharon to sønner, Omri og Gilad, besluttet, at den skulle gennemføres.

Kl. 6.25 imorges blev Sharon afhentet af en ambulance og kørt sydpå, ledsaget af politibiler og en bil med bodyguards fra Shin Bet-eftrretningstjenesten, der bl.a. skulle prøve at sørge for, at der ikke blev taget billeder af den syge israelske leder.

For at mindske mulighederne for at han blev fotograferet, blev transporten hemmeligholdt, inkl. tidspunktet for afhentningen.

Ambulancen nåede frem til ranchen kl.7.20. Politiet og sikkerhedsfolkene var ankommet forud, og vejen til ranchen var lukket for traffik. Familiemedlemmer og staben ventede inde i huset, mens sønnen Gilad var ved ambulancen..

I en udtalelse fremsat af Sheba Hospitalet hedder det:

– I henhold til familiens ønske har hospitalets stab arrangeret Ariel Sharons overførsel til Sycamore Ranchen. Det nøjagtige tidspunkt for dette vil blive afgjort af familien og sikkerhedsmyndigheder. Familien håber at kunne oprette passende medicinske omgivelser under overvågning af hospitalsstaben.

Hospitalets ledelse siger, at den hilser familiens beslutning velkommen, i tiltro til at det vil være til gunst for Ariel Sharon – ”som tilhører os alle” – at han kan leve sit liv på ranchen, omgivet af sine kære og det sceneri, han elskede, snarere end i et hospitalsværelse.

Dagen inden overførslen godkendte knessets finansudvalg 1.6 millioner shekler (400.000 dollars) årlig for behandling af Sharon. En repræsentant for finansministeriet oplyste over for udvalget, at dette beløb bliver overført hvert år til dette formål.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På hospitalet fik Sharon en behandling, som var udover den, der gives til almindelige borgere, heriblandt at han var den eneste patient i en to-sengs stue. Han havde permanent en sygeplejerske ved sin side, døgnet rundt, og der var installeret overvågningskameraer.

I begyndelsen af sit hospitalsophold rapporteredes det, at hans tilstand var blevet forværret flere gange som følge af infektioner, men hver gang lykkedes det hans læger at stabilisere ham.

Sharon faldt i coma som følge af to slagtilfælde for snart fem år siden. Det skete på Hadassah Universitetshospitalet i Jerusalem i januar 2006, og han har siden været komatøs. Hans familie har købt udstyr til hans værelse på ranchen, så han kan passes og overvåges hele tiden. Ifølge Sharon-familiens ven, Ra’anan Gissin – engang Sharons talsmand – ånder han nu af sig selv størstedelen af tiden, men må nu og da kobles til en ilt-ballon.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På Sycamore Ranchen (”Sycamore” betyder ”Ahorntræ”) er Sharons kone, Lily, begravet.