Julekoncert for fred i Kbh.

1.200 tilskuere i Det kgl. Teater troede et øjeblik på det umulige: Fred i Mellemøsten.
Julebudskabet kommer normalt fra Jesu fødeby, Betlehem, men i år er der kommet er helt særligt budskab – fra København.
Tirsdag den 7. december blev der holdt en ”julekoncert” for fred med deltagelse af bl.a. arabiske og jødiske musikere.
Der var udsolgt hus i Det kgl. Teaters gamle scene – dvs. 1.200 tilhørere – da det såkaldte Mellemøst-orkester holdt deres jule-fredskoncert og fik stående ovationer. Programmet blev dagen efter sendt til hele verden af Danmarks Radio.
– Det var et brag af en koncert, siger orkestrets leder, Henrik Goldschmidt, første-oboist ved Det kgl. Kapel og en af verdens dygtigste musikere på sit felt.
Mellemøst-orkestret – et ensemble af musikere fra lande i Mellemøsten og Europa – har i årevis givet koncerter i USA og Europa for bl.a. at vise, at musikken ikke har nogen grænser, og at budskabet om fred er universelt.

Som på Jesu tid

Koncerten blev givet af et orkester med 12 musikere, bl.a. to egyptere og to palæstinensere, samt 90 korsangere fra Danmarks Radios vokalensemble og korinitiativet Sange fra Broen.
– Musikken på Jesu tid var en anden end den, vi omgiver os med i julemåneden. Nu har man med egne ører stiftet bekendtskab med toner af den art, der kan have ledsaget Kristus gennem livet. Vi har foretaget en musikalsk rejse til det Nazaret, Betlehem og Jerusalem, som Jesus kendte, siger Henrik Goldschmidt.
– Fredsorkestret, der har medlemmer af såvel jødisk, kristen som mulimsk herkomst, er i sig selv en slags fredsinitiativ. Det har tidligere oplevet såvel opbakning som modvilje i de forskellige grupper. Nogle af orkestrets medlemmer har modtaget dødstrusler.

Esajas anerkendt

Koncerten indledtes med den danske julesalme ”En rose så jeg skyde” i en mumlende, mystisk udgave – som når mennesker ankommer fra nær og fjern – og fortsatte over Händels ”Messias”-oratorium og til mellemøstlig musik.
Om ”Messias” siger Henrik Goldschmidt, at de første ord i oratoriet er ”Trøst, ja trøst mit folk, siger Jeres herre”. Dette er skrevet af profeten Esajas for 2800 år siden, en anerkendt profet for såvel jøder, kristne som muslimer.
– Musikken er en blanding af elementer fra den jødiske, kristne og muslimske tradition. Kendte julesalmer står over for fyrige arabiske danse og jødisk melankoli – vi har blandet den instrumentale musik med korsang på arabisk, jiddish, engelsk og dansk.
– Ved koncertens slutning opførte vi en udgave af Halleluja-koret, hvor en hel folkemængde af begejstrede sangere samledes med os for at dele et øjeblik af enhed og tro på det umulige.