Ny digital Kaj Munk-forskning

Den navnkundige Kaj Munks forfatterskab er nu digitaliseret. Virtuel forskning indviet i Aalborg.
Mødet med Kaj Munks vid, mandsmod, alvor, tro og humor blev forrige fredag lyslevende under en præsentation af hans dramaer, tekster og prædikener på Kaj Munks Forskningscenter ved Aalborg Universitet.

Prof. Peter Øhrstrøm, pastor emeritus Mogens Munk, dr. phil. Marc Auchet (prof. emeritus ved Sorbonne), og adjunkt ph.d. Ulrik Sandborg-Petersen.

Her blev det markeret, at Kaj Munks samlede imponerende forfatterskab nu bliver digitalt tilgængeligt. Værkerne omfatter 69 skuespil, over 3000 tekster af ham – den tids mest læste journalist -, samt foreløbig 295 prædikener. I første omgang er alt dette dog forbeholdt forskergrupper, men det langsigtede mål er, at den ’downloadbare’ version skal frigives til studerende og offentligheden.
Lanceringen af det såkaldte virtuelle forskerværksted for Kaj Munk-studier blev præsenteret af forskningsleder og professor Søren Dosenrode og professor Peter Øhrstrøm i samarbejde med adjunkt Ulrik Sandborg-Petersen, ph.d.

Kendt forskningsleder

Det er lysten og passionen, der driver værket, og ud over Kaj Munk Selskabets bestyrelse og Kaj Munks venner var også projektets hovedredaktør og verdenskendte Munk-forsker professor emeritus ved Université de Paris-Sorbonne, dr. phil. Marc Auchet tilstede. I over 25 år har han forsket Kaj Munk og er i dag den, der ved mest om ham.
Marc Auchet påpegede, hvor meget Bibelen var inspirationskilden i Kaj Munks tekster. For netop ordet, og her tænkes ikke på teaterstykket Ordet, men ordet som skabende kraft, var hans styrke, og også det, som i sidste ende kostede ham livet.

Dramatik

Kaj Munks dramatik dækker over et bredt spektrum, som klassificeres i ti forskellige kategorier i hæftet Munkiana. Foruden troen var også tvivlen omdrejningspunktet i Kaj Munks eget forhold til skuespillets handling.
Til festligheden forrige fredag hørte også en opførelse af to tekster for de ca. 50 tilhørere. Skuespiller Caspar Kochs fremførelse af Kaj Munk var som at møde manden nulevende og nærværende. Morsomt, alvorsfuldt, reflekterende, vild og oprørsk som Kaj Munk var, udtrykte Caspar Koch hans følelsesmæssige frustrationer over hans tids menighed i Vedersø kirke. Hans længsel efter ”et lys i mørket”, ”meningen med det hele, ”vejen” eller slet og ret Gud. Netop jagten på Gud, Jesus, lyset og Biblen var Kaj Munks store passion.
To nulevende sønner, Mogens og Arne Munk var også til stede under festligheden. Arne Munk har undervist i teologi ved Københavns Universitet i fire årtier. Mogens Munk har i mere end 20 år været præst på Frederiksberg.

Søger penge

Kaj Munk var en modig kritiker af nazismen og jødeforfølgelserne og blev brutalt myrdet af den tyske besættelsesmagt i 1944.
Hidtil har forskningen fået tilskud fra Finansministeriet, men nu skal der findes nye midler. Den første bevilling var på syv millioner, og noget lignende vil være et mål for de næste tre til fire års fortsat forskning, sagde professor Peter Øhrstrøm.
Læs en mere udførlig rapport på www.sondagmorgen.dk.