To mænd på kanten

Forfatteren Jerry B. Jenkins er herhjemme vist kun kendt for sit samarbejde med Tim LaHaye om den storsælgende roman-serie “Ladt tilbage” om de troendes hemmelige bortrykkelse og tiden frem til Dommedag. Anmelderne var ikke begejstrede; læserne var.
Nu kommer så en solo-udgivelse af Jenkins, og hvorom alting er: Dén er i al fald værd at stifte bekendtskab med! Det er en omfangsrig sag, og selvom den art mammut-romaner (samfulde 539 sider!) måske kan skræmme nogle bort alene i kraft af det bastante, fysiske format, er der ingen vej udenom her. Forfatteren, der i sit hjemland har udgivet over 150 bøger, kalder dette for romanen, han altid har ønsket at skrive, og tilføjer, at hvis en forfatter har et livsværk, er Splittet hans.
Man tror det gerne. Sprogligt set er romanen behageligt letlæst, og de fleste vil sikkert opleve, at den ikke forlader dem lige med det samme. Og det er både et kvalitets-stempel og et tegn på, at der er vigtige emner på spil. Det er der da også her: på den ene side død, skyld og fortvivlelse, på den anden liv, tilgivelse og håb. Og ikke at forglemme: soning og forsoning.
Unge Brady er fan af filmstjernen James Dean, 50’ernes prototype på de vilde, oprørske unge. Men egentlig er Bradys problem blot det, at han bare prøver at få sin opvækst hos en alkoholiseret mor på en camping-plads til at fungere. Men den sociale arv vejer altid tungt, og gang på gang må han overgive sig til kriminalitet og andre vildspor. Han bliver manden, der intet har at miste.
Hans modpol i bogen er Thomas Carey, en lidt træt, men velmenende præst, der aldrig har haft den store succes, aldrig rigtig er kommet fremad, og ender med at måtte nøjes med et – utaknemmeligt! – job som fængselspræst i et topsikret statsfængsel. Her møder de to mænd hinanden på dødsgangen, og fra da af bevæger verden sig pludselig i en anden retning.
Brady stiller sig spørgsmålet, om der mon er håb for én som ham, der i den grad er “skyldig, skyldig, skyldig”? Johannes-evangeliets Jesus-ord giver yderligere resonans i hans plagede sind: “Tyven kommer kun for at stjæle, slagte og ødelægge, men jeg er kommet, for at de skal have liv, ja overflod af liv”.
Men hvor megen overflod kan man egentlig opleve på dødsgangen? – Uden at røbe for meget: mere end man skulle tro. Der bliver en vækkelse i fængslet, og den bliver stor. Ja, større. Og Brady gør Jesu sidste ord til sine: “Fader, i dine hænder betror jeg min ånd”.
Jeg lukkede bogen, opmuntret, opløftet. En bog, der ikke helt ligner noget, jeg ellers har læst. En god bog. Et godt alternativ til ligegyldige jule-quizzer og -genudsendelser på tv.

Jerry B. Jenkins: Splittet
539 sider • 300 kr. • ProRex