Danmark samler ind til Afrikas unge

To kristne hjælpeorganisationer er med i lørdagens Danmarks Indsamling på DR1. Flere ville gerne have været med…
Under overskriften ”Det nye Afrika” samler DR og humanitære organisationer ind til 12 projekter for Afrikas unge lørdag den 29. januar på DR1.

Felix Smith og Puk Elgård skal styre slagets gang ved Danmarks Indsamlingen på lørdag.

Unge repræsenterer håb og mod. Men på et kontinent, hvor uddannelse er svær at få, arbejdsløsheden ekstrem og dødeligheden høj, har de unge brug for en hjælpende hånd.
– Jeg har set fattigdommen og lidelserne. Men jeg har også set håbet – især hos de unge. Og jeg tror lige præcis, det er nu, vi skal bakke op. De vil rigtigt gerne. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi byder ind nu, hvor viljen og motivationen er der, siger Puk Elgård, som selv var i Afrika i 2007. Hun er vært på programmet sammen med Felix.

Landbrug og fred

Folkekirkens Nødhjælp og adventisternes ADRA Danmark er med blandt de 12 hjælpeorganisationer. Folkekirkens Nødhjælp vil tilbyde unge i Zambia kurser i ernæring og innovative landbrugsmetoder. ADRA Danmark giver unge i Rwanda redskaber, som hjælper dem i freds- og forsoningsarbejdet i et konfliktfyldt samfund.
Men flere hjælpeorganisationer ville gerne have været med:
– Vi finder det helt urimeligt, at Danmarks Radio og de 12 indsamlingsorganisationer har udelukket andre organisationer fra at deltage i indsamlingen, skrev Jann Sjursen allerede den 2. februar 2010 på vegne af ASF-Dansk Folkehjælp, Caritas Danmark og Mission Øst.
Lige nu vælges indsamlingsorganisationerne efter størrelse. De tre ovennævnte foreslog efter sidste Danmarks Indsamling, at organisationerne udvælges ”efter relevans og kompetence i forhold til det konkrete indsamlingsformål”.

Udelukket

Jann Sjursen fra Caritas Danmark har flere gange klaget til DR over forfordeling af store hjælpeorganisationer.

Jann Sjursen oplyser til Udfordringen, at hverken Danmarks Radio eller de 12 organisationer bag Danmarks Indsamling vil åbne op for, at flere organisationer kommer med.
Og da Sjursen bad Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO) om at gå ind i sagen, ønskede de ikke at gøre noget aktivt ved den.
DR’s forfordeling af visse hjælpeorganisationer viste sig også ved indsamlingen til ofrene for efterårets voldsomme oversvømmelser i Pakistan. Her fik kun 5 organisationer gavn af de mange penge. Også her indsendte Jann Sjursen en klage til DR og fik medhold fra lytternes og seernes redaktør Jacob Mollerup, som konkluderede:
”Der er brug for, at DR præciserer de objektive kriterier, hvorefter man udvælger samarbejdspartnere ved indsamlinger…”
Der er dog ikke sket noget i sagen – heller ikke siden Jann Sjursen sendte et brev til den nuværende generaldirektør og siden har rykket for svar.

Trængte unge

Tilbage står sagen, som er alle gaver værd, uanset hvem der formidler pengene. Mere end halvdelen af Afrikas omkring én milliard store befolkning er i dag under 18 år. Knap 200 millioner tilhører allerede gruppen mellem 15 og 24 år, og i modsætning til andre dele af verden vil ungdomsårgangene i Afrika fortsætte med at vokse.
– Det er stadig sådan i store dele af Afrika, at hvert femte barn dør, før det fylder fem år. Næsten hvert tredje kommer ikke i skole, og syd for Sahara er hver fjerde unge arbejdsløs, siger koordinator for Danmarks Indsamlingen Line Grove Hermansen.
Foruden Folkekirkens Nødhjælp og ADRA Danmark formidles lørdagens indsamling gennem Mellemfolkeligt Samvirke, Læger uden Grænser, SOS Børnebyerne, Dansk Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, CARE Danmark, BØRNEfonden, IBIS, Red Barnet og UNICEF Danmark.