Gensyn med en rock-legende

13 år er der gået, siden kontroversielle Jerusalem udgav deres seneste studiealbum. Nu er de på færde igen.

Den svenske hardrock-gruppe Jerusalem skabte stor opstandelse i 80’erne. Kristne tekster til hård rockmusik var for meget for mange kirker. Alligevel vandt bandet stor popularitet både i og uden for Sverige.

Nu er bandet tilbage i vanlig stil. Dvs. musikken er som den plejer: Bandet har valgt at forblive tro mod sine rock-rødder, der dog er knap så kontroversielle i dag, som de var i 80’erne. Heldigvis kan musik have andre kvaliteter end provokation. Og det har Jerusalems nye cd også.

Et af de store plusser ved ’She’ er teksterne. Alle 13 af dem er nye, skrevet i et sprog, der er til at forstå, og med en evangeliserende kant. Der er langt mellem kristne floskler på albummet, der ellers ikke er fattigt på ord. Selv nummeret ’Amos 5’ – der, som titlen antyder, er skrevet over et kapitel fra en af Bibelens profetiske bøger – bygger på ’The Message’, en nutidig engelsk omformulering af Bibelen. Et vers lyder:
God says: I can’t stand your religious meetings / I’m fed up with your conferences and boring sermons / I’m tired of your image making, pretentious slogans and goals. / I’ve had all I can take of your noisy ego-music / Sing TO me for a change.
Lidt provokerende er bandet stadig – takket være Bibelen.

Også coveret er anderledes end de fleste kristne udgivelser. (Dog knap så grænseoverskridende som coveret til ’Dancing on the head of the Serpent’, der viste en militærstøvle, der trådte på hovedet af en slange. Det cover fik mange kirker til at nægte at sælge pladen). ’She’ viser en ung, blond kvinde på en seng, tildækket af et lagen.

Det er hende, cd’en handler om. Om spoleret skønhed. (Som bandet skriver: ’Hun’ er dig og mig og alle, der ikke véd, at de er fortabte børn af den højeste Gud’). Og om ’Ham’, Kongen, der vil giftes med hende.

Det tema passer godt sammen med musikken, der er rock i den mere melankolske ende. Jeg ser glimt af britpop-bands som Suede og Franz Ferdinand – sidstnævnte særligt på nummeret ’Save my life’, der er min personlige favorit, sammen med titelnummeret ’She’.
Steffen