NORSKE FN-SOLDATER FIK NEGATIVT SYN PÅ ISRAEL

I løbet af 20 år, fra 1978-1998, gjorde 20.000 norske soldater tjeneste i FN’s fredsbevarende styrke i Libanon, UNIFIL, og de vendte hjem med sympati for den palestinensiske sag og med et negativt indtryk af Israel.Dette har den amerikanske diplomat, Kevin Johnson, vicechef paa den amerikanske ambassade i Oslo, skrevet i en rapport til udenrigsministeriet i Washington, ifølge et WikiLeak dokument, der er blevet offentliggjort i norsk presse og siden i israelske aviser.

Offentliggørelsen af dokumentet har vakt opsigt i Israel. Historien har stået under en 7-spaltet overskrift på forsiden af bladet”Jerusalem Post”.

Ifølge dokumentet er Norge i kontakt med Hamas i Gaza-striben, en organisation der betegnes som ”indstillet på at tilintetgøre Israel, hvilket blot bliver ignoreret af Norge eller afvist som retorik af nordmændene”.

Om de norske FN-soldater hedder det, at de kom til at sympatisere med de palestinensiske flygtninge, samtidig med at de så stadigt mere negativt på israelske bosættelser, murene på Vestbred-området og invasionerne i Libanon og Gaza.

Videre står der i rapporten, at det norske samfund sætter dialog højt. Samtaler, selv uden forventede resultateter, opfattes som værdifulde. Enhver der drager en linje og nægter at tale med en modstander, opfattes som radikalt ensidig. Nordmænd modsætter sig helt brug af militær styrke for at opnå mål, uanset hvor prisværdige.

Hvad angår terror, ser nordmænd ingen trussel eller fare derfra, står der videre i rapporten. En mand, der planlagde at halshugge den israelsk ambassadør, beskød synagogen i Oslo i 2006 og ville angribe Israels og USA’s ambassade blev blot dømt for
”alvorlig vandalisme” – men dommens strenghed viser en vis forståelse for alvoren i anklagerne.