Danskere opfører påskemusical i Israel

Musical-hold vil gentage sidste års succes i Israels ørken. Men der mangler stadig frivillige.Golde bjerge og den berømte Masada-fæstning er kulissen for dansk påskemusical i Israel. Overskudddet går til forsoning mellem unge jøder og palæstinensere.

’Masada the Musical’ handler om både krig og kærlighed. Skuespillerne kommer fra flere forskellige lande. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Masada. Selvom fæstningsværket på toppen af bjerget i dag kun er en ruin, så er synet stadig majestætisk. Bag det ligger golde bjerge, foran Det Døde Hav. Den perfekte kulisse til en musical.
Det var tanken, da et hold af kunstnere i marts 2010 gik på scenen for at opføre en påskemusical om Masada, på Masada – med den passende titel ’Masada the Musical’.
Stykket blev en succes, så nu gør holdet klar igen. Dans, drama, musik og lyd – alt sammen for forsoningens skyld. For ligesom sidste år vil et eventuelt overskud ubeskåret gå til ’Desert Peace Expeditions’ – et dansk projekt, der gennem actionfyldte aktiviteter i Negev-ørkenen arbejder for at bygge bro mellem unge arabere og jøder.

Håb og opstandelse

Siden opførelsen sidste år er musicalen blevet udbygget og forbedret, men handlingen er i bund og grund den samme:
’Masada the Musical’ er baseret på den dramatiske historiske beretning om romernes indtagelse af Masada, hvor 960 jøder forskansede sig efter at være flygtet fra Jerusalem i år 70. En belejring, der endte tragisk for de jødiske flygtninge. Men historien slutter ikke dér. I musicalen er historien et budskab om håb og liv – et opstandelsesbudskab.
Spundet ind i musicalens budskab er nemlig også beretningen om en hebraisk skriftrulle, der i 1962 blev fundet på Masada, og som eksperter betragter som en sidste hilsen fra oprørerne. Skriftrullen er en afskrift af Ezekiel 37, beretningen om døde ben i ørkenen, som kommer til live igen.
– Det har vi grebet fat i og brugt i musicalen. Vi syntes ikke, det skulle slutte som det historisk set gjorde – med død – men med opstandelse, forklarer Majken Kjeldgaard Noer, der ud over at medvirke i musicalen er en af hovedkræfterne bag projektet.
Hun er kristen, ligesom mange andre af dem, der står bag musicalen. Fx er stykket skrevet af Johny Noer, tidligere prædikant, der nu bor i Israel og er del af ’Desert Peace Expeditions’.

Sidste år spillede Andreas Hejslet (fra bandet Sunstroke PM) den mandlige hovedrolle i musicalen. (Foto: Søren Kjeldgaard)
Et stort indtryk

For Majken Kjeldgaard har budskabet fra Ezekiel derfor en dybere mening. Men i musicalen skildres evangeliet ikke.
– Vi har selvfølgelig ikke en scene med Jesus, der opstår fra de døde. Men historien om Masada og skriftrullen har et kæmpe budskab i sig selv. For eksempel fortalte direktøren for Masada os, at han virkelig fornemmede et opstandelsesbudskab, fortæller hun.
Stykket gjorde så stort indtryk, at han nu taler om at ville lave en hel festival omkring musicalen.
Blandt de mange tilskuere til showet var også borgmestre og ambassadører. Heller ikke de holdt de opmuntrende ord tilbage, da den sidste replik var sagt, og musikken faded ud.

Søger medvirkende

Men ord er ikke nok til at lave en musical. Og sidste år løb projektet kun lige rundt. Faktisk måtte arrangørerne gribe i deres private lommer for at dække alle udgifter – så der var intet overskud at give væk. Men det regner Majken Kjeldgaard med bliver anderledes i år, hvor der bl.a. er gjort mere PR.
Lige nu søger musicalen dog medvirkende. Skuespillerne er fundet – både danske og udenlandske – men der mangler bl.a. dygtige musikere til bandet og hjælp til praktiske opgaver.
– Vi hører gerne fra alle, der kan hjælpe, siger Majken Kjeldgaard Noer, der dog er sikker på, det hele nok skal lykkes:
– Det var ikke pga. os, at musicalen blev mulig sidste år – det var virkelig på grund af Gud. Alting faldt bare på plads. Så vi lærte, at vi skal gå lidt mere i tro. For hvis vi havde set på det med menneskelige øjne, var det dødsdømt på forhånd. Så havde vi ikke haft nogen musical.
Ønsker du at støtte eller medvirke i Masada-musicalen? Skriv til m_kjeldgaard@hotmail.com.