En æres-kultur

Hvad er en æres-kultur? Hjertet i at ”ære” er at tage styrken fra mit liv og fylde den ind i dig. Vi ærer vores børn ved at give dem stærke valg; vi ærer vores venner og ægtefæller ved at hjælpe dem med at maksimere deres potentiale; vi ærer vores ledere ved at støtte og styrke dem.
Danny Silk
Familielivspræst
Bethel Church
Californien

Det handler alt sammen om at styrke menneskene omkring os, uanset om det er en mand eller kvinde, ung, gammel, leder eller efterfølger. Og vi gør dette pga. kærlighed.

Når vi ærer, beskytter vi vores relationer med hinanden uden at kontrollere hinanden. Min relation med dig er mere vigtig, end at du gør, hvad jeg vil have, du skal gøre. Resultatet af en æres-kultur er stærke mennesker, som løber i samme retning, bundet sammen af pagts-relationer. Lyder det godt? Det er det – det er faktisk himmelsk! Men som alt i Guds rige er der et spændingsfelt indlagt.

Arbejdsheste

At have en æres-kultur er nemlig som at have en stald fuld af arbejdsheste. Store bagdele, store skuldre, det gør ondt når de træder på dig. Der er masser af kaos! Når du giver mennesker omkring dig tilladelse til at være stærke og kontrollere sig selv, er der er en stor mulighed for, at de vil bruge den frihed til at opføre sig egoistisk. Derfor er det nødvendigt at kunne konfrontere.
For de fleste mennesker er konfrontation af synd meget skræmmende, men det behøver ikke være på den måde. Konfrontation er strategisk pres for at afsløre områder i menneskers liv, der har brug for nåde og styrke. Når vi konfronterer mennesker, skal vores budskab være: ”Når du gør dette, bliver jeg skræmt!” ikke: ”Stop, eller jeg….”

Ikke for at kontrollere

Hvis man skal finde et hul i et dæk, holder man det ind under vand, til man ser boblerne. Man råber ikke af det og truer med at kaste det på bålet. Det handler om at finde frem til problemet. Før vi kender dét, kan helbredelsen ikke begynde. Når vi konfronterer, må det være styret af kærlighed og et ønske om, at den anden person skal lykkes – ikke for at kunne kontrollere situationen. Jesus bruger heller ikke sin magt til at kontrollere os, og det ønsker han ikke.

Nogle gange vil en æres-kultur give rod, men det vil se godt ud i Guds øjne, fordi vi værdsætter den styrke, han har lagt i hver eneste af sine skabninger.