Et godt forhold til svigerforældre

Lektion 44Som ægtefæller må vi huske, at familiemedlemmerne kun blev indbudt til vielsen og brylluppet. Det var kun os to, som inviterede hinanden til at dele fremtiden.
I 1. Mos. 2,24 står der: ”Derfor skal en mand forlade sin far og mor og knytte sig til sin kone, og de to skal blive ét.”
Ed Wheat siger i sin bog Love Life: ”Gud gav Adam to befalinger, en af dem var, at de skulle holde svigerforældrene borte fra ægteskabet… Der skulle skabes en helt ny social enhed.”
Begge ægtefæller må forlade deres forældre og sætte ægtefællen først – før alle andre. Man forlader sit hjem for at gå ind i et andet, forlader alle andre for at holde sig til en anden for resten af livet.
Vi bryder naturligvis aldrig kærlighedens bånd til vore forældre, men vi er ikke længere underlagt deres vilje. At løse disse bånd føles undertiden som at løse en knude op i en fin guldkæde. Vi vil ikke ødelægge kæden, men vi må fjerne knuden. Det er lettere sagt end gjort.
Min mand og jeg glæder os over mindet om den dejligste jul, vi har haft – en jul som førte til, at svigerforældrene protesterede og surmulede. Vi brød med den traditionelle samling af hele familien for at fejre julehøjtiden på et værelse i en fjeldhytte med pejs; en kilde hvor vi hentede vand et stykke fra huset og et skønt skiterræn i nærheden. Glæden over at være sammen på det isolerede fjeld gjorde det lettere at bære familiens misfornøjelse.
Når vi vælger det, som er bedst for os, kan det sommetider føre til, at nogen i familien rynker panden eller kommer med indvendinger. Sker det, bør det få os til at gribe ægtefællens hånd, sådan at vi står sammen i et eventuelt stormvejr.
Måske følgende tips vil hjælpe os i forholdet til svigerforældrene.

Fem måder at vinde svigerforældrene på:

1. Husk at sende dem hilsener, kort på mærkedage, ring til dem og indbyd dem til middag, en koncert osv.
2. Tak dem for gode råd, selv om I ikke har bedt om dem. Det skader ikke at lytte opmærksomt; smile, takke, og hellere glemme rådet, hvis det ikke er til nytte for jer begge.
3. Snak med dem, når I tænker på at flytte; hvis I køber hus; hvilken kirke I vælger; når I søger nyt job osv. Lyt med forståelse, ikke nødvendigvis for at være enige med dem. Svigerforældre vil føle sig mindre bekymret over livsforandringer, når I giver dem tid og lytter til dem. Hvis I ikke gør det, kan I risikere at få deres misfornøjelse i små portioner fremover.
4. Ring, skriv eller sig det til dem, at I sætter pris på dem. Tak dem for, at de gav jer sådan en dejlig ægtefælle.
5. Lad være med at kritisere dem. For det kan få ægtefællen til at føle, som om det er ham eller hende, der bliver angrebet. Gør dig umage med at bruge venlige ord om hendes/hans forældre.
Fem vigtige standpunkter
1. Acceptér blot overraskende pengegaver, som kommer uden betingelser. Forældre har sommetider for vane at låne penge ud, fordi de interesserer sig for børnenes økonomiske forhold.
2. Tal altid rosende om den ægtefælle over for andre familiemedlemmer, og lad dem ikke kritisere den, du elsker.
3. Søg sammen råd hos en professionel rådgiver, hvis der opstår problemer i jeres forhold. Brug ikke familie eller venner. Intimitet bør udtrykkes i fortrolighed.
4. Tag aldrig dine forældres parti mod din ægtefælle.
5. Møblér og indret jeres hjem sammen. Tag jer ikke af mødre, søstre og alle andre ”familieindretningsarkitekter”, når I skal købe udstyr og møbler, der skal præge jeres hjem. Modellen skal ikke være jeres forældres hjem.

Opgaver

Stil ægtefællen følgende spørgsmål, og lyt med forståelse – ikke for at dømme den andens opfattelse.
1. Føler du, at du er nummer et i mit liv? Hvis ja, hvad er det så, jeg gør, der får dig til at føle det sådan? Hvis ikke, hvad vil du gerne have, at jeg gør fremover?
2. Synes du, at jeg har forladt mit hjem (forældrene), så at familien kommer i anden række, efter os? Hvis ikke, hvad kan jeg så gøre, for at det skal blive anderledes fremover?
3. Er der områder, hvor du ville ønske, at jeg kom dig nærmere?
4. Hvilke af de fem måder at vinde svigerforældrene på, kan vi praktisere for at få et bedre forhold til dem?
5. Hvilke af de fem standpunkter bør vi antage for at få et afbalanceret forhold mellem os og til dem?

Ugens Udfordring

Kontakt svigerforældrene uden anden grund end, at du sætter pris på dem, fordi de gav dig en så fantastisk ægtefælle.