IPSICC

NATO vil sende tropper hvis Israel og palæstinenserne indgår fred

NATO vil sende tropper til grænseområdet mellem Israel og Jordan – hvis der indgås en omfattende fred mellem Israel og palæstinenserne, hvis begge parter anmoder NATO om at implementere fredsaftalen, og hvis FN godkender NATO’s involvering.Disse tre betingelser var nogle af hovedpunkterne i en tale, som NATO’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, igår holdt på Herzliya Konferencen, et internationalt møde med deltagelse af udenlandske og israelske personligheder i byen Herzliya lidt nord for Tel Aviv.

Fogh Rasmussen – tidligere Danmarks statsminister – sagde, at den israelsk-palæstinensiske konflikt ikke længere opfattes som det eneste problem i regionen, men stadig er – også under uroen i området – en større forhindring som truer stabiliteten i regionen.

– Manglen på en løsning af denne konflikt underminerer fortsat stabiliteten, sagde han.

Han understregede, at NATO ikke er involveret i den mellemøstlige diplomatiske proces og heller ikke søgte en sådan rolle.

Om de tre betingelser sagde han, at de for tiden langt fra er imødekommet.

En ny udfordring
– En ny og anderledes udfordring er opstået i området, sagde han – behovet for at tage fat på arabiske samfunds krav om demokratiske reformer. Blot for nogle uger siden ville kun få have forestillet sig en sådan udvikling, og begivenhederne udfolder sig stadig.

Han opfordrede alle parter i Egypten til ufortøvet at indgå i en dialog for at sikre en fredelig, demokratisk og snarlig overgang, med fuld respekt for menneskerettigheder.

Videre sagde han, at Egypten for 30 år siden havde spillet en vigtig, modererende rolle i området, og og at det er bydende nødvendigt for alle, at Egypten fortsat er en fredens og stabilitetens magt.

Møde med Netanyahu
Blandt Fogh Rasmussens møder med israelske ledere var en samtale med statsminister Binyamin Netanyahu, hvorunder de drøftede et udvidet samarbejde mellem Israel og NATO på en række områder.

En kilde i statsministeriet ønskede ikke at komme ind på, om de havde drøftet muligheden af en USA-ledet NATO-styrke i Jordandalen, i tilfælde af en fredsaftale.

Netanyahu har tidligere udtalt, at der må vaere en israelsk tilstedeværelse ved østgrænsen af en fremtidig palæstinensisk stat, og at det ikke vil være nok med en tredje-parts styrke.

Begivenhederne i Egypten har blot bestyrket Netanyahus opfattelse af behovet for en israelsk tilstedeværelse langs Jordanfloden, siger den omtalte kilde.

Fogh Rasmussen har tillige haft et møde med udenrigsminister Avigdor Lieberman, som sagde, at begivenhederne i området må medføre en nytænkning om sikkerfheds-opfattelser. Lieberman gav udtryk for, at begivenhederne viste, at Vesten, særligt NATO, blot havde en pålidelig allieret i Mellemøsten: Israel. Udenrigsministeren understregede, at tiden nu var inde til at styrke samarbejdet mellem Israel og NATO.