Assad beskylder Israel for uroen i Syrien

I sin længe afventede tale om situationen i Syrien fremsatte præsident Bashar Assad ingen reelle forpligtelser til at implementere forventede reformer – men han beskyldte Israel og USA for at stå bag uroen i landet, der har kostet over 100 menneskeliv ved sammenstød mellem demonstranter og syriske sikkerhedsstyrker.Det er den almene opfattelse, at Assad er trængt op i en krog, men ikke vil give sig, og at han nu giver skylden for landets genvordigheder til – som han siger – “udenlandske intriger – et amerikansk-israelsk komplot”.

– Vores fjender arbejder hver dag på at skade Syrien, sagde han i sin tale i det syriske parlament. De prøver at dele Syrien og påtvinge det en israelsk agenda, og de vil fortsat prøve på dette. Syrien er idag udsat for en stor sammensværgelse med vidtudstrakte tråde. Der er en konspiration mod Syrien, men det er lykkedes os at standse den.

Efter hans tale marcherede omkring 3000 demonstranter i byen Latakia for at vise deres modstand mod Assad, hvis sikkerhedsstyrker åbnede ild mod dem. Ifølge et øjenvidne blev mindst to personer dræbt.

Israelske politiske kommentatorer har udtalt sig om, hvordan Syrien måske bliver i en post-Assad æra.

Syrien-eksperten professor Moshe Maoz ved Det hebraiske Universitet i Jerusalem siger, at det er for godt til at være sandt at tro, at et liberalt demokrati vil komme i stedet for Assad.

– Hvis Assad forbliver, vil han måske være mere pragmatisk, siger Maoz. Han ønsker Golan-højderne fra Israel. Hans far tabte området – og prestigen omkring dette er meget vigtig for ham.

Israels hovedforhandler med Syrien fra 1992-95, Itamar Rabinovich, tidligere ambassadør i Washington, har i bladet “Yediot Aharonot” skrevet, at det er uklart, om en afsættelse af Assad vil kunne støtte eller skade Israel.

– Syrien er nøglestenen i den pro-iranske akse, skrev han. En svækkelse af Assad-styret vil være et slag mod Iran, Hamas og Hizbollah. Ustabilitet i Syrien vil medføre en fristelse for Syrien og Iran til at mindske presset mod Syrien ved at ophede konflikten med Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rabinowitch skrev videre, at israelske planer om at at opnå fred med Syrien nok vil blive lagt på hylden nu.

– Der er ingen mening i at opnå en ordning med et regime, hvis stabilitet er i tvivl, skrev han.