Opstanden i Syrien en strategisk udfordring for Israel

Opstanden i Syrien mod præsident Bashar Assads styre berører også Israel, idet protestbølgen nu er nået helt frem til grænsen til Israel og – uanset hvad der måtte ske – er revolten en strategisk udfordring til Israel.Såvel den nuværende syriske præsident som hans far, afd. præsident Hafez Assad, stræbte efter en “strategisk balance” med Israel og havde sporadiske fredsdrøftelser med Jerusalem for at prøve at få Golan-højderne tilbage til Syrien som led i en fredsaftale med Israel.

Svækkelsen af styret i Damascus viser nu, hvilken chance for fred de to lande er gået glip af. Israel har ingen direkte kommunikationslinje med Syrien, som det har det med Jordan og Egypten. Og der er ingen fredssaftale, som israelerne kan kræve overholdt, som det kunne det efter opstanden i Egypten.

Krisen i Syrien vil få vigtige konsekvenser for Israels strategiske situation.

Der er negative og positive udsigter. Blandt de første er, at de syriske lagre af kemiske våben kan falde “i farlige hænder”, eller hvis Assads efterfølgere vil prøve at udnytte konflikten med Israel for at opnå legitimiktet på hjemmebanen.

På positivsiden står, at et demokratisk styre måske kan komme til magten efter Assad, og at dette nok vil tage afstand fra Iran, Hamas og Hizbollah.

En lederskribent ved den israelske morgenavis “Ha’aretz” slår idag til lyd for, at Israel må undgå at blive involveret i hvad der sker i Syrien – og erklære, at det vil forhandle med en hvilkensomhelst syrisk regering, der opnår legitimitet og anerkendelse.

Bladet “Weekly Standard” oplyser, ifølge israelsk presse, at Syrien har sendt omkring 20 kampfly til Libyen for at hjælpe den truede hersker Muammar Gadaffi, og at libyske oprørere har nedskudt to af disse fly.

En amerikansk Mellemøst-sagkyndig, Elliott Abrams, har i bladet “Washington Post” skrevet, at Assads fald vil være godt for USA og dets regionale allierede som f. eks. Israel, og at Iran – naar Assad falder – vil miste sin nære arabiske allierede og dets landbro til Hizbollah.


Artiklen fortsætter efter annoncen: