“Norge gjorde det rette ved at afvise at sælge missil-teknologi til Iran”

Irans forsøg på at opnå missil-teknologi i Norge for muligt brug i atomvåben har idag fået følgende kommentar fra Israels udenrigsministerium:- Iran prøver alle muligheder for at opnå atom-kapacitet, og bestræbelserne med Norge er endnu et forsøg på dette, siger en talsmand for ministeriet til Deres korrespondent. En sådan kapacitet i et land, der er parat til at skyde dets egne indbyggere, bør alarmere det internationale samfund. Alle lande bør afvise at sælge en sådan viden til Iran – og Norge gjorde det rette.

Ifølge den norske sikkerhedschef, Janne Kristensen, generaldirektør for det norske politis sikkerhedstjeneste, har Iran rettet henvendelse til nogle norske firmaer, der sælger “særlige komponenter som kan bruges i masse-ødelæggelsesvåben – til fremstilling af missiler”.

Janne Kristensen siger, at iranske bestræbelser har været rettet mod teknologi til produktion af civile produkter, såvel som mod avancerede missiler, som det norske Kongsberg Forsvarssystem producerer for forskellige NATO-landes flåder og luftvåben. Hun oplyser, at hendes organisation havde opdaget de iranske bestræbelser og var trådt ind, før den sensitive teknologi var sluppet ud.

Kongsberg Gruppens talsmand, Ronny Lie, udtaler, at hans selskab følger strikte eksportregler, og at Kongsberg i længere tid har været klar over dette generelle problem.

I Vesten frygtes det, at Iran prøver at udvikle atomvåben, hvilket Teheran benægter og udtaler, at hensigten med atomprogrammet er at producere elektricitet.

Fra Oslo oplyser et nyhedsbureau, at en talsmand for den amerikanske ambassade, Timothy Moore, afviser at udtale sig om, hvovidt USA var involveret i at afsløre de iranske bestræbelser.

– Vi har i nogen tid vidst, at Iran stræber efter højteknologi verden over, og vi er naturligvis bekymrede, siger han. Derfor arbejder vi nært sammen med Norge og andre europæiske partnere.