Støtter Reden med 10%

Fodboldholdet, der støttes af Udfordringen, støtter selv andre gode formål. I år gik 10% af deres kontingent til KFUKs sociale arbejde på Istedgade: Reden. I området omkring Istedgade i København ligger værestedet Reden. Her har man i over 30 år hjulpet kvinder ud af deres misbrugs- og prostitutionstilværelse. FC Udfordringen kiggede forbi for at anerkende arbejdet og støtte det økonomisk.

Socialrådgiver Betina Bach får overrakt gaven fra FC Udfordringen. 7.000 kr til det gode sociale arbejde, som de gør i området omkring Istedgade.

Mørket er så småt ved at sænke sig over Vesterbro i København. De røde neonlys prøver at trække kunder væk fra støvregnen og ind i sexbutikkerne. En alt for tynd mand i militærbukser og tatoveringer over hele sin skaldede isse trasker ned af gaden ved siden af en kvinde med en flaske i hånden. På en sidegade lyser et hvidt spot op på et skilt: Reden. Det er her, vi møder socialrådgiver Betina Bach og bliver klogere på Redens arbejde.

– Kort fortalt er Reden et værested for kvinder. Vi har tolv sengepladser til akutovernatning og et køkken og en madmor, der kan servere et ordentligt måltid mad til vores brugere. De fleste er jo ude i et alvorligt misbrug og har måske ikke spist i tre dage, så det er vigtigt, de kan få ordentlig og god mad her.
Reden er en del af KFUK’s sociale arbejde og er sammen med Reden International, der er et tilbud til udenlandske kvinder, en NGO, der prøver at hjælpe brugerne ud af deres misbrug og prostitution og ind i en mere normal hverdag. Det er et hårdt arbejde, hvor man skal huske at tælle de små succeser.

Opgiver ikke

– Vi er brobyggere til det sociale system, men vi er også venner og nogle, de kan stole på. Vi lytter og deler liv med kvinderne, går med til deres sagsbehandler og hjælper dem. Vi prøver at være det overskud i deres liv, som de ikke selv har lige nu. Man skal hele tiden huske, at disse kvinder ikke er nogle sølle stakler. De er overlevere, fightere. De har et enormt svært udgangspunkt med forældre, der tit selv var misbrugere. En barndom der har været præget af omsorgssvigt, overgreb og manglende skolegang. Alligevel så kæmper de det bedste de har lært for at overleve i en verden, mange af os har svært ved at forestille os at være i, fortæller Betina.
– Så selv om det er 100. gang de kommer til os og siger, at nu er de klar til at komme igang med en uddannelse eller at komme i aktivering, så skal vi være der for dem. Det er for os indbegrebet af næstekærlighed, ikke at opgive et medmenneske.

– Kriminaliser sexkøberne

Reden har femten ansatte, ti vikarer og femten frivillige. Heriblandt tre læger, en frisør, en selvforsvarsinstruktør og en fodterapeut. Der skal hvert år findes en lille million til at drive Reden. Men på trods af den lille størrelse er Reden meget aktiv i den offentlige debat og meget klar i sine holdninger.
– Vi kæmper meget for bedre forhold for vores kvinder. Kvinder er underrepræsenteret i den sociale målgruppe, og kommer altid sidst i køen. Vi vil gerne have kriminaliseret sexkøberne. Vi syntes, det er helt vildt, at det i Danmark er tilladt at købe et andet menneske, og vi ser dagligt de store skadevirkninger som prostitution har på kvinder. Der er bare stadig en kæmpe berøringsangst omkring emnet blandt politikerne.
Vi forlader Reden igen ad sidedøren. Som mænd må vi ikke komme ind på selve værestedet. Men vi går derfra med en blandet følelse. På den ene side virker problemerne så store. På den anden ser vi engagementet og håbet i steder som Reden.
FC Udfordringens formand Jonas Weinkouff udtaler:
– Jeg syntes, det er fedt, at vi som privilegerede mennesker, der har tid og overskud til at spille fodbold, kan hjælpe et sted som Reden, der kæmper en brav kamp for nogle af landets mest udsatte mennesker. Jeg er også glad for, at vi som en klub med flest mandelige medlemmer kan sende et klart signal om, at vi støtter kampen mod prostitution og kan være med til at sætte fokus på problemet.

Vil man vide mere om Reden og Reden International, kan man se mere på www.redenkoebenhavn.dk eller på www.redeninternational.dk.
Tobias