Israel:
Bin Laden død, men Jihad lever…

– Det morderiske, fanatiske islam er der stadigvæk, med eller uden Bin Laden. Det skriver den israelske politiske kommentator, Ron Ben-Yshai, i bladet “Yediot Aharonot”.

– Attentatet mod Osama Bin Laden har mest symbolsk værdi og vil ikke bringe en afslutning på terroristaktiviteter, der er inspireret af det globale Jihads fanatiske teologi, som Bin Laden bidrog til at udforme og skabe i sin rolle som al-Qaedas leder, hedder det i artiklen. Mordet vil ikke forhindre terrorangreb, som vil hævne drabet af ærketerroristen. Men det er lykkedes USA at genopbygge dets globale image, omend blot svagt. Amerikanere føler sig bedre idag – og det er det, det drejer sig om.

Menneskejagten på Bin Laden begyndte før angrebet mod skyskraberne i New York den 11. september 2001. I 1998 udførte medlemmer af al-Qaeda terroristangreb i Kenya og Tanzania efter hans ordre, da Bill Clinton var præsident. Clinton gik glip af at få ram på ham, da amerikanske tropper afskød krydsermissiler mod hans træningslejr i Afghanistan. Man gik glip af en ny chance efter angrebet i New York, da Bin Laden gemte sig i Torra Borra-hulerne i det nordøstlige Afghanistan. Amerikanske specialstyrker prøvede at nappe ham der, men efter en to måneder lang forfølgelse lykkedes det ham at flygte til Pakistan, efter at han havde lånt 7000 dollars fra sine medarbejdere for at kunne overleve.

I de efterfølgende år fulgte amerikanske efterretningsgrupper spor, som næsten førte til Bin Laden. En af hans stedfortrædere, Ali Sheik Muhammad blev taget til fange i Pakistan, og hans palestinensiske partner Abdullah Azzam blev også taget. Det lykkedes imidlertid Bin Laden at undslippe takket være et netværk af betroede hjælpere.USA håbede på en stille arrestation af ham, ligesom det var tilfældet med Saddam Hussein, men specialstyrkerne blev opdaget og angrebet. Den kendsgerning at amerikanerne ikke kunne pågribe ham i live medførte skuffelse og havde en demoraliserende virkning.

Ben-Yshai skriver videre:

– Det er ikke en vældig bedrift, at man først lokaliserede ham efter 10 års forløb, og at der blev ydet enorme ressourcer til dette. Men vi må i tankerne have vanskelighederne ved at lokalisere ham – af samme slags som når det drejer sig om at lokalisere den kidnappede israelske soldat Gilad Shalit. Bin Laden var skjult i en fjendtlig, radikal muslimsk stat, hvor regimet og de fleste efterretningsfolk ikke skjulte deres sympati for hans ideologi og for de organisationer, der inspirerede ham. Han var gemt af en lille familie, loyal over for al-Qaeda, som også modtog vældige pengebeløb. Dette lyder som Gaza-striben.

– Det der til sidst gjorde det muligt for USA at nå frem til Bin Laden var hans svage bånd med sin familie, skønt disse blev opretholdt via udsendinge og indkodede satellit-telefoner, skriver den israelske kommentator. USA’s regionale image, som fornyligt er blevet udsat for stærke slag, er blevet bestyrket, hvilket er vigtigt i disse dage, da Washington bruger dets indlydelse på at bejle til de regimer, der vil blive ledende i Mellemøsten i de kommende generationer. Præsident Barack Obama vil nok score nogle points i amerikansk og global offentlig mening, men det er tvivlsomt, om det vil hjøælpe ham i hans bestræbelser på at blive genvalgt om halvandet år. Indtil da vil denne bedrift blive glemt, og økonomien blive den afgørende faktor. Hvad angår gengældelsesangreb har amerikianerne alllerede taget forholdsregler. I det lange løb vil der måske blive mere komplicerede angreb af radikale muslimer, som vil sigte mod at udføre massemord.

Den israelske vinkel

Ifølge Ben-Yshai ligner drabet af Bin Laden mere et attantat mod en åndelig leder end en terrroristanfører. Drabet af Sheik Ahmed Yassin i Gaza havde en lignende virkning og var et stort slag mod Hamas.
Grupperne der er officielt tilknyttet al-Qaeda er magtfulde og omfatter mange aktivister, åndelige ledere og erfarne operationschefer med store prestige. De vil fortsat operere, som de gjorde det i Bin Laden-æraen. Men vi må også tænke på opstandene i den arabiske verden, og at arabiske regimers evne til at bekæmpe disse grupper er i aftagende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ben Ishai fremhæver, at udviklingen kræver, at Israel forsegler sine grænser og fortsætter med at identificere Globale Jihad-grupper, som ønsker at ramme Israel.

– Vi må være meget forsigtige, når vi rejser udenlands, særlig i Middelhavs-regionen, skriver han. Drabet af Bin Laden er utvivlsomt et alvorligt demoraliserende slag mod Globalsk Jihad – men det fanatiske, morderiske islam er der stadig, med eller uden Bin Laden. Han vil sikkert blive efterfulgt af sin næstkommanderende, Ayman al-Zawahiri, som vil fortsætte med hans ideologiske principper og instruktioner til hans tilhængere, via al-Jazeera.

Hamas fordømmer

Hamas-styret i Gaza-striben fordømmer det amerikanske drab af Bin Laden, der betegnes som “en hellig kriger”. Lederen af Hamas, Ismail Hanyieh, siger, at Hamas opfatter det som en fortsættelse af amerikansk politik baseret på undertrykkelse og udgydelse af muslimsk og arabisk blod.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge amerikanske kilder har Saudi-Arabien, hvor Bin Laden er født, afvist at begrave ham.