Palestinensisk mægler: “Hamas parat til fredssamtaler med Israel”

Den palestinensiske milliardær Munib al-Masri, der som mægler har bidraget til at udvirke enhedsaftalen mellem Hamas og Fatah, siger, at Gaza-stribens ledelse er parat til at indgå en omfattende fredsordning med Israel baseret på 1967-grænserne.

Han gav udtryk for en overraskende optimisme kort efter, at statsminister Binyamin Netanyahu advarede om truslen bag de to palestinensiske gruppers forlig.

Al-Masri, der nu omtales som statsministerkandidat, siger, at de palestinensiske ledere Khaled Mashal og Mousa Abu Marzook i samtaler med ham har sagt, at de ønsker at oprette en stærk regering, som kan opnå en omfattende fred, med basis i grænserne fra 1967.

På spørgsmålet om Hamas’ hensigter sagde al-Masri, at den islamiske gruppe ikke taler om “hudna” (et arabisk udtryk for en midlertidig våbenhvile. red.), men snarere en omfattende aftale. Han talte imidlertid ikke om anerkendelse af Israel.

I ledende palestinensiske kredse opfattes al-Masri som et statsministeremne, der kan lede en “teknokratisk regering” af Hamas og Fatah.og som en destingveret og uafhængig skikkelse i Den palestinensiske Myndighed (PA).

På spørgsmålet om han vil kunne acceptere en sådan stilling sagde han:
– Jeg er en gammel mand, og der er yngre folk, som kan gøre det.

Han tilføjede, at hvis begge sider anmoder ham om at påtage sig denne rolle – vil han ikke sige nej. Han gjorde det imidlertid klart, at han støtter en ny nominering af Salam Fayyad som statsminister.
– Jeg håber, det vil ske, sagde han og tilføjede, at Hamas også måtte støtte dette.

Israel suspenderer skatteoverførsel

Det israelske finansministerium har indstillet overførslen af skattepenge, som Israel indkasserer på PA’s vegne som en tilsyneladende sanktion over den overraskende aftale med Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Finansminister Yuival Steinitz menes at have annulleret en rutinemæssig overførelse af cirka 300 millioner shekler (omking 88 millioner dollars) i toldpenge og andre opkrævninger på vegne af palestinenserne, som fastsat i Oslo-aftalerne.

Saeb Erekat, medlem af Fatahs centralkomite, betegner det israelske skridt som “finansielt pirateri, der afspejler Israels farlige hensigter” og siger, at “Jerusalem ikke har nogen ret til at blande sig i palestinensiske anliggender”.

Steinitz siger, at hans ministerium ikke har slettet betalingsoverførslen, men blot suspenderet den midlertidig, “indtil situationn er blevet klarere”.
– Vi må vide, om disse beløb vil finde deres vej til Hamas, muligvis som betaling for raketter, der vil blive afskudt mod det sydlige Israel, siger han. Bevisbyrden påhviler PA, som må vise, at ikke en eneste shekel gåt til Hamas og finansiering af terror. Palestinenserne må vælge imellem at være fælles med Hamas om disse beløb eller at fortsætte samarbejdet med Israel og resten af verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: