Tidl. egyptisk ambassadør: “Freden med Israel har bragt usigelige fordele”

Mens over halvdelen af den egyptiske befolkning ønsker at omstøde den egyptisk-israelske fredsaftale af 1979, har den tidligere egyptiske ambassadør i Israel, Mohamed Bassiouni, udtalt, at aftalen har bragt begge lande usigelige fordele og ikke må annulleres under nogen omstændigheder.

Bassiouni, der var ambassadør i Israel i 13 år, fra 1988-2001, siger i et interview med det arabiske blad “Ashanj Al-Awsat”, at fredsaftalen ikke blot gav Sinai-halvøen tilbage til Egypten, men medførte en nedskæring af Egyptens militærudgifter, øgede udenlandsk investering og forbedrede Egyptens forhold til Vesten.

Det bilaterale forhold mellem Egypten og Israel er anderledes end andre bilaterale relationer på grund af to indbyrdes forbundne anliggender, sagde han.

Som det første anliggende anførte han, at Egypten må bevare et godt forhold til Tel Aviv og stærke kommunikationslinjer til arabiske lande, særlig på grund af den fortsatte besættelse af arabisk land og mange vanskelige uløste anliggender.

Det andet anliggende, sagde han, er forholdet til USA – disse relationer går gennem Israel. Det fundamentale i Egyptens forbindelse med Israel er Egyptens nationale interesse og sikkerhed.

Bassiouni kæmpede som soldat i to krige mod Israel og deltog i planlægningen af oktober-krigen i 1973.( af Israel kaldt Yom Kippur-krigen).

– Da (tidl. præsident) Hosni Mubarak anmodede mig om at tage til Tel Aviv, sagde Bassiouni, opfattede jeg det som en anden slags krig – af politiske ideer, ikke militære.

Gavn

Blandt de fordele, fredsaf talen har bragt Cairo, nævner den egyptiske diplomat 1) Befrielsen af egyptisk land, 2) Rømningen af bosættelser, 3) Generhvervelsen af oliefelter, 4) Reguleringen af sejlads i Suezkanalen, 5) Nedskæring i militærbudgettet og 6) Øgning af udenlandske investeringer i Egypten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er en “vind-vind” situation , vi har begge haft gavn af aftalen, sagde han videre. Politik er kløgtens spil – der skal være fordele for alle parter. Jeg er helt imod at omstøde aftalen.

Israelsk reaktion

Ifølge den israelske politiker, Michael Ben-Ari (“National Union”-partiet), har Mubaraks udstødelse fra den egyptiske ledelse afsløret det egyptiske folks fjendskab over for Israel, og at over halvdelen af egypterne ønsker fredsaftalen annulleret.

I en meningsmåling udført af “Pew Forskningscentret” gik 54 procent af adspurgte ind for at omstøde aftalen med Israel, mens 36 procent var imod.


Artiklen fortsætter efter annoncen: