Israel og Obama på kollisionskurs

Temperaturen i det amerikansk-israelske forhold er dalet stærkt efter præsident Barack Obamas tale.

Her slog han bl.a. til lyd for, at en israelsk-palestinensisk fredsløsning må baseres på Israels 1967-grænser, hvilket statsminister Binyamin Netanyahu omgående afviste ved at udtale, at disse grænser ikke kan forsvares.
Et billlede taget af de to mænd paa deres møde i Det hvide Hus siger det hele. Deres kropssprog , med Netanyahu bortvendt fra Obama, og denne med sammenbidt mund, viser klart at de er på kollisionskurs.

Netanyahu smældede til mod Obamas tale ved at sige, at Israel ikke ville trække sig tilbage til 1967-linjerne, fordi disse ikke kan beskyttes.

Den britiske avis “The Guardian”s Mellemøst-redaktør, Ian Black, skriver, at Netanyahus vrede afvisning af denne del af Obamas tale forekommer “såvel taktisk som syntetisk”.

– Obamas tilføjelse om “gensidigt aftalte landudvekslinger” tilllader Israel principielt at beholde bosættelsesblokke, som det har opført illegalt på Vestbred-området og i Øst-Jerusalem, skriver Black. De to mænds skænderi afspejler Netanyahus modvilje mod Obama såvel som en voksende bekymring for, at Israels diplomatiske stilling er ved at blive udhulet ved en kombination af international utålmodighed og “den arabiske vår”s ændringer, særligt i et Egypten, der nu er slået ind på en mindre pro-amerikansk
udenrigspolitik.

Black konkluderede, at “Netayahus vrede ville have været mere oprigtig, hvis Obama blot havde insisteret på en tilbagevenden til 1967-grænserne – dette ville have været en større ændring i amerikansk politik”.

En anden britisk avis, “The Independent”, indtog en skarpere holdning over for Israel ved at skrive at uovernsstemmelserne mellem USA’s præsident og Israels statsminister er for synlige til,. at de kan skjules.

Under overskriften “Netanyahu nedskyder Obamas fredsplan i Det hvide Hus” skriver bladet:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ethvert kunstigt udtryk for enighed mellem de to mænd forduftede, da de blev stillet foran TV-kameraerne i Det hvide Hus for at fortælle om deres samtale. Det er klart, at de to mænd ikke har megen personlig kemi tilfælles. Den højre-drejede israelske regeringschef er mere hjemme med republikanerne, som generelt støtter Israels krav vis-a-vis palestinenserne.

Den amerikanske presse kommenterede også den spændte atmosfære under de to lederes møde for åbent tæppe. Bladet “Wall Street Journal” skriver, at Netanyahu rettede en sjælden offentlig reprimande mod Obama ved at udtale, at Israel aldrig vil acceptere betingelserne i Obamas forslag om at genoptage drøftelserne.

– Denne 15 minutters “photo opportunity” vil nok gå over i historien som en et af de mest udiplomatiske øjeblikke i international politik for åbent tæppe, skriver bladet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge avisen “New York Times” skal Obama have sagt, at han ikke tror, Netanyahu vil gøre den slags store indrømmelser, som vil føre til fred mellem Israel og palestinenserne.

Netanyahu har – for sin del – beklaget sig over, at Obama har skubbet Israel for langt under en telefonsamtale mellem Netanyahu og udenrigsmiister Hillary Clinton, hvor Netanyahu havde reageret fortørnet over Obamas plan om at godkende Israels 1967-linjer som grænser for en fremtidig palestinensisk stat.

Netanyahus medarbejdere siger, at han ønsker, at USA bruger sine diplomatiske muskler til at beskytte Israel imod den ensidige palestineniske plan for statsdannelse i september ved ikke blot at nedlægge veto i Sikkerhedsrådet, men også ved at “læne sig hårdt” mod Washingtons europæiske allierede for at afvise planen.

Israels ambassadør i USA, Michael Oren, udtaler:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Mens der er mange punkter i præsidentes tale, vi påskønner og byder velkommen, er der andre aspekter – som tilbagevenden til 1967-grænserne – der adskiller sig fra
USA’s mangeårige politik, såvel som Israels politik om 1967-grænselinjerne.