Netanyahu: “vi har ingen krise med USA”

De velforberedte taler, som statsminister Binyamin Netanyahu skal holde i Kongressen om nogle dage, og som præsident Barack Obama skal holde i den pro-israelske lobby “American Israel Public Affairs Committee” (AIPAC) idag, vil nu formentlig blive delvist omskrevet, efter at Obama og Netanyahu skændtes for åbent (TV)-tæppe over den amerikanske præsidents godkendelse af Israels 1967-grænser som basis for oprettelse af en palestinensisk stat.Netanyahu tog vredt afstand fra dette med at sige, at Israel afviser en sådan ide, fordi disse grænser ikke kan forsvares.

Nu benægter Netanyahu, at der er en krise i Israels forhold til USA.

– Talen om uenighed mellem os er blæst op og er ud over alle proportioner, siger han. Vist har vi nogle meningsforskelle, men de er mellem venner.

I israelske kredse i Washington håbes der nu på, at Obama vil ændre sin tale på AIPAC-mødet, men talsmænd for Det hvide Hus siger, at Obama ikke ventes at ville ændre sin indstilling til principperne for forhandling.

På israelsk hold håbes det, at Obama vil udtale sig imod palestinensiske flygtninges ret til tilbagevenden, sikkerhedsarrangementer og de jødiske bosættelsesblokke på Vestbred-området.

Netanyahu er tilfreds med Obamas kommentarer om Hamas, men håber, at præsidenten vil sige, at Hamas må anerkende Israel, før der vendes tilbage til forhandlingsbordet.

AIPAC-chefen, Lee Rosenberg, har opfordret medlemmer af denne lobby om ikke at huje ad Obama under hans tale.

I Washington spekuleres der nu på et muligt Obama-besøg i Israel, ikke mindst på baggrund af præsidentvalget næste år. Flere fremtrædende amerikanske jøder ventes at ville tage deres støtte til Barack op til ny overvejelse, efter at han opfordrede Israel til at tilbagegive landområder, det har besat i 1967, til palestinenserne. Obamas udtalelse om dette har vakt opsigt i politiske kredse, og det har også Netanyahus arge gensvar om, at Obamas vision om Mellemøst-fred er “urealistisk”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:New York tidligere borgmester, Ed Koch, siger, at Obama reelt har prøvet at reducere Israels forhandlingsmuligheder – “og det fordømmer jeg ham for”, siger Koch.

Den tidligere amerikanske Mellemøst-udsending, George Mitchell, er imidlertid kommet Obama til undsætning ved at sige:

– Præsidenten talte ikke om, at Israel skulle gå tilbage til 1967-grænserne, men at der skulle opnås enighed om landudveksling, således at større israelske befolkningscentre kan inkorporeres i Israel og Israels sikkerhedsbehov kan imødekommes. Med enighed menes gennem forhandlinger. Men begge parter må være enige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Palestinensisk reaktion
Fra palestinensisk side er der kommet følgende kommentar til den opståede situation, fremsat af Saeb Erekat, medlem af Fatahs centralkomite:

– Hvis Netanyahu går ind for en to-stats løsning baseret på 1967-grænserne, vil vi være parat til at vende et nyt blad. Hvis ikke, er det ingen ide at tale om en fredsproces. Det siger vi, højt og klart.