Jenetta vil lære børn at sige ’Tak!’

Jenetta Albers er en af kirkens ildsjæle. Hun har startet en børneklub.
– Kirken skal være åben for børn, ligesom der står i Bibelen!

Jenetta Aalbers

Det siger Jenetta Aalbers, der er flyttet til Danmark fra Holland med sin familie. Hun er kontorassistent på et slagteri i Struer, mens hendes mand er driftsleder på et landbrug.
Og så har hun gang en børneklub i Lihme, hvor hun bor.
– Jeg håber, at der kommer flere børn i kirken, som bliver mere interesserede i budskabet, siger hun.

Børn hører til i kirken

Hvorfor vil du gerne trække børn til kirken?
– Fordi jeg savner det lidt. Jeg synes, at det er en skam, at det efterhånden kun er gamle mennesker, der kommer i kirke. Det skal være åbent for alle børn, ligesom der står i Biblen.
I Holland var der en masse for børn i kirken, fortæller hun:
– Der var en børneklub og gudstjenester for børn hver søndag. De var både med i kirken, og så var der noget specielt for dem bagefter, hvor de fik undervisning på en afslappet måde.
Man har ellers hørt, at Holland er et meget verdsligt samfund, passer det?
– Nej, det synes jeg ikke. Slet ikke.
Så du vil gerne indføre hollandske tilstande i Danmark?
– Det er ikke fordi, jeg kommer fra Holland, men jeg synes, at det er vigtigt, at børn får den glæde ud af det, som vi får.
Børneklubben har hun startet i Lihme Sognehus sammen med Else Klokmose, Lone Wagner og sognepræst Jakob Fløe Nielsen fra Rødding, Lem, Lihme og Vejby Pastorat.

Vær taknemmelig

Hvad er det for en glæde, børn kan få ved at gå i kirke?
– Jeg synes, de skal være klar over, at det ikke er noget, man kun kan opleve, når man er voksen, siger Jenetta Aalbers.
– Jeg synes, det er vigtigt, at de bliver klar over, at det er Gud, der har skabt verden og som giver os vores daglige brød. Vi skal være taknemmelige.
Hvilken virkning tror du, det får senere hen?
– Jeg tror, at der bliver nogle bedre mennesker ud af det. Det er meget simpelt, men det tror jeg virkelig.
Og det er der brug for?
– Ja, jeg synes, at der er meget fokus på at være gode ved hinanden. Men det er ikke kun det, det drejer sig om. Der er mere i verden: Hvorfor er vi her? Det synes jeg er meget vigtigt.

Et spadestik dybere

At de graver et spadestik dybere?
– Ja, det kan jeg mærke på mine egne børn. Når de gør noget, som jeg ikke er helt enig i, kan de finde på at sige: ”Jamen, Gud tilgiver alt”.
– Ja, det er rigtigt, men hvorfor? Og det er lidt det, jeg mener. Man behøver ikke sparke et andet barn, fordi man kan sige undskyld bagefter. Det drejer sig ikke kun om, hvad man tænker bagefter. Det er her og nu, man skal tænke klart. Man skal ikke sparke!
Så kristendom for dig er ikke kun, at man kan komme hen i kirken og få syndsforladelse?
– Nej, slet ikke. Selvfølgelig er det vigtigt, men man skal også tænke lidt længere frem.
Får du selv stof til eftertanke, når du går i kirke?
– Ja, det synes jeg. Men vi har også nogle traditioner derhjemme, hvor vi læser i Biblen, når vi har spist. Det er noget, vi er vant til hjemmefra, og det er meget vigtigt – også for børnene. Man får først forståelse for det, når man er voksen – det ved jeg godt. Men hvis man ikke får det med fra bunden, er det nemmere at komme væk fra det. Børnene skal have åndelig føde og blive mætte hver dag.
– Jeg synes også, det er vigtigt at sige ”Tak for i dag” og ”Tak for det, vi har oplevet”. Så man ikke tager ting for givet. Det er vigtigt, at børnene får lært det.
Svend Løbner