Mission Øst uddeler nu mad i Nordkorea

Nyt projekt til sultende nordkoreanere præsenteret på Mission Østs årsmøde og 20-års jubilæum.
Hvad kan få 278 mennesker til at bruge fire timer inden døre en solrig lørdag i maj?

Generalsekretær Kim Hartzner etablerede direkte videokontakt til Armenien, hvor en ung armenier med en spastisk lammelse fortalte, hvordan Mission Øst har hjulpet ham indtil nu, hvor han har uddannet sig til advokat med speciale i menneskerettigheder.

Det kunne man få svaret på i Ringe den 7. maj, hvor Mission Øst holdt årsmøde og samtidig fejrede hjælpeorganisationens 20-års jubilæum.
Tovholder på arrangementet var Mission Østs ambassadør, vejrprofeten Mikael Jarnvig, som selv med indlevelse fortalte om sit besøg i Armenien for nogle år siden.
Mission Østs stiftere, René og Kim Hartzner, kom med personskildringer fra nylige besøg til Afghanistan og Tadsjikistan. Landelederne fra Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan præsenterede deres projekter – projekter, der sidste år var til hjælp for flere end en halv million mennesker.
Kim Hartzner fortalte om Mission Østs arbejde i glemte kriseområder i Øst.

Nordkorea sulter

Mikael Jarnvig er protektor for Mission Øst..

– Senere denne måned vil Mission Øst som den første danske organisation gennemføre hjælpeprojekter i Nordkorea med uddeling af fødevarer til foreløbig 3.000 underernærede børn, sagde han. – Lige nu risikerer 6 millioner nordkoreanere ifølge seneste FN rapport at bukke under for sult, fortsatte han og bad indtrængende om støtte til arbejdet.
Et af højdepunkterne på dagen var, da Kim direkte på Skype interviewede et forældrepar i Tadsjikistan, hvis handicappede søn var blevet hjulpet til at komme i skole. Han interviewede også en ung armenier med spastisk lammelse, som Mission Øst havde hjulpet til at få en uddannelse, og som nu arbejdede som advokat med speciale i sikring af menneskerettighederne for handicappede.

Tusinder hjulpet

Et andet højdepunkt var, da René Hartzner, der nu er 75 år, bevæget fortalte om indtrykkene fra en rejse til Afghanistan sidste måned, hvor han for første gang med egne øjne så, hvor flere end 300.000 mennesker hvert år bliver hjulpet til et liv med værdighed.
Midt på dagen fik deltagerne serveret mad fra Armenien, Nepal og Pakistan.
Kl. 15.30 kunne alle deltagere vende tilbage til deres busser, som fragtede dem ad seks forskellige ruter hjem til alle hjørner af Danmark – mættede af indtryk. Her udtrykt af Karin og Kristian Hansen, Vorbasse:
– Når man kører hjem fra Ringe, føler man, at her er en organisation, som bevidst gør alt for at få hjælpen ud til den nødlidende befolkning og helt igennem har hjertet med i arbejdet.
Jesper Holst/sl