Aldersgrænsen afgjorde det – Fischer forsætter i Israel

Aldersgrænsen afgjorde, at direktionen for Den internationale Valutafond (IMF) annullerede den israelske Nationalbandirektør Stanley Fischers kandidatur til IMF’s chefpost.Beslutningen blev taget på grund af Fischers alder. Han er 67 år, og aldersgrænsen er 65. Mange havde håbet, at reglerne om alder ville blive ændret på baggrund af Fischers personlighed, ekspertise og anseelse i det internationale finansielle samfund. Men direktionen afviste at ændre reglerne.

I en kommentar til afvisningen skriver den israelske morgenavis “Ha’aretz” idag, at Winston Churchill var 70 år, da den anden verdenskrig brød ud, og han overtog Englands ledelse – og at IMF-direktionens beslutning er hyklerisk og gjort på et forældet grundlag. Bladet skriver:

– IMF kræver, at lande der modtager dets støtte og implementerer reformer, hæver pensionsalderen for at fremme økonomisk vækst og skatteopkrævning – men IMF undtager sig selv.

Der er nu to kandidater tilbage til posten som administrerende direktør for IMF – den franske finansminister Christine Lagarde, der menes at have de bedste chancer, og direktøren for Mexicos Centralbank, Augustin Carstens. Afgørelsen vil blive truffet den 30. juni. De ansøger om den stilling, der blev ledig, efter at den hidtidige chef, franskmanden Dominique Strauss-Kahn, trak sig tilbage efter være blevet arresteret for en anklage om voldtægt på en hotelstuepige i New York.

Selv siger Stanley Fischer, efter at være blevet diskvalificeret:

– Jeg beklager ikke at have indgivet mit kandidatur. Jeg vil med glæde fortsætte med at gøre tjeneste som leder af Israels Nationalbank.

Fischer, der har bidraget væsentligt til Israels gode økonomi, er kendt for sin forsigtige, smarte og sofistikerede væremåde.

Lederen af Israels Forening af børsnoterede Selskaber, Gad Suan, siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg beklager, at Fischer ikke blev valgt, eftersom han ville have været en passende kandidat som IMF-chef, men det er samtidig til benefice for Israels økonomi.

Denne indstilling kommer også til udtryk i “Ha’aretz”, der skriver:

– Fischer ville have kunnet puste nyt liv ind i IMF. Men verdens tab er til gavn for Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Verdensbanken
Måske er der en anden international stor post, som Stanley Fischer kan tænkes at ville overtage – at være præsident for Verdensbanken. Om et årstid vil den amerikanske repubublikaner, Robert Zoellick, afslutte sin embedsperiode i denne stilling. Posten som præsident har ingen aldersbegrænsning. Mens IMF-chefposten normalt tilfalder en europæer, er præsidentskabet for Verdensbanken reserveret for en amerikaner.

Stanley Fischer har dobbelt statsborgerskab – israelsk og amerikansk. Hvis han bliver nomineret til posten som præsident for Verdensbanken, vil det være som USA’s kandidat – ikke Israels.