Smerteligt smuk bog om afsked

Den norske præst Eyvind Skeies bog om sorg er gribende og meget anbefalelsesværdig.Vi ved alle, at livet er kort, blot ikke hvor kort. Øjeblikke væves sammen til minutter og timer, som bliver til uger, måneder og år og tilsammen et liv.
Når livet begrænses ved sygdom og død, bliver den smertelige oplevelse af livets forgængelighed en barsk realitet, og øjeblikke bliver uendeligt dyrebare.
Bogen Dyrebare døgn, der er skrevet af den norske præst Eyvind Skeie, er blevet til i forbindelse med familiens afsked med en svoger, der fik konstateret kræft. Et nært personligt venskab, familiebånd og relationer slides gennem forløbet med svær sygdom, ukendte reaktioner og sorg. En tilstand som beskrives som permanent i den forstand, at den følger en uanset, hvor man er, og hvad man foretager sig.
Skeie påpeger det vigtige i at få talt om det vanskelige, også gerne flere gange. At få sat ord på smerten. Smerten som kan opleves nærmest lammende, overvældende – så meget at vi næsten ikke kan udholde den – eller fortvivlelsen og rastløsheden. Der er ingen let måde at undslippe sorgen på. Vi må være i den, til sorgen er modnet, og vi finder en vej, som fører tilbage til livet.
Bogen igennem følger vi Andreas’ sygdomsforløb i store træk, vi tages med, når døden indtræder, og i den vanskelige afsked. Vi møder en gammel mor, der skal tage afsked med sin voksne søn – et meget gribende og meget stærkt afsnit. Hele bogen igennem er der refleksioner over livet, Gud og meningen med det hele.
Jeg græd flere gange undervejs, da jeg læste bogen, og jeg er sikker på, at denne bog vil være et fantastisk redskab for mennesker, der står midt i sorgen, for præster og vejledere, der har brug for at blive lidt klogere på sorgen og dens væsen – både i livet og i døden.
Bogen er meget smuk, og der er en fin og stærk harmoni i indhold og layout. Der er nogle flotte illustrationer, digte, bønner, refleksioner og kapitler, der underbygger livsnære temaer som fx det uvisse, kærlighedens pris, tårer fra gammel sorg, respekt og barmhjertighed, at skue Gud …
Det vigtige budskab i bogen er, at sorgen ikke blot er en tilstand, når vi mister, har oplevet døden, men at den optræder gennem sygdommen, der lader os fornemme, at der findes en begrænsning, en grænse, der fastsættes af døden. Men døden får ikke det sidste ord, der er et håb om liv på den anden side.

Eyvind Skeie:
Dyrebare døgn
132 sider • 199,95 kr.
Credo i samarb. m. Lohse