USA vil nedlægge veto i FN ved afstemning om palestinensisk stat

USA vil nedlægge veto i FN ved en afstemning til september om oprettelsen af en palestinensisk stat.Denne opsigtvækkende meddelelse er blevet tilstillet den palestinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, af ameriikanske embedsmænd under hans nylige samtaler i USA.

Erekat havde besøgt Washington samtidig med en israelsk repræsentant, statsminister Binyamin Netanyahus særlige udsending, Yitzhak Molcho, og de to mænd har haft uafhængige møder med amerikanske topfolk, heriblandt udenrigsminister Hillary Clinton, i et amerikansk forsøg på at bringe parterne nærmere hinanden og måske genstarte fredsforhandlingerne, inden klokken falder slag til september.

Der menes imidlertid ikke at være kommet noget konkret ud af sådanne “indirekte” forhandlinger.

Ifølge en udtalelse af Erekat til avisen “al-Ayyam” havde han forelagt det palestinensiske forslag om en FN-afstemning for amerikansk ledere, der havde udtalt, at Det hvide Hus vil modsætte sig en palestinensisk erklæring om statsdannelse.

Palestinenserne uenige
Den palestinensiske ledelse er skarpt delt over det ensidige forslag om at opnå anerkendelse af en palestinensisk stat ved en afstemning i FN’s generalforsamling. Mens præsidenten over Den palestinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, er besluttet på at fremsætte forslaget, skal en gruppe fremtrædende palestinensere være imod, fordi de tror, at anerkendelse af FN vil kunne medføre større skade end noget godt for deres sag.

I denne gruppe siges at være PA-statsminister Salam Fayyad, tidl. statsmnister Ahmed Qureia og den tidl. udsending til FN, Nasser al-Qudwa al-Qudwas opposition er af særlig betydning, idet han anses for at være den mest erfarne palestinenser i FN-anliggender.

Nasser al-Qudwa menes at være en topkandidat som efterfølger for Abbas, når denne trækker sig tilbage.

En israelsk kommentar til uenigheden blandt palestinenserne om forslaget i FN om statsdannelse er:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Nogle af dem er begyndt at indse, at et sådant forslag i FN vil skade Israel – men vil ikke hjælpe palestinenserne.

Modstanderne af forslaget siger, at en erklæring om statsdannelse vil kunne blive opfattet negativt i USA, især af kongressen. For seks måneder siden vedtog kongressen en resolution – endskønt blot af erklæringsmæssig karakter – hvori det hed, at kongressen er imod en ensidig proklamation i FN af en palestinensisk stat.

Modstanderne siger tillige, at selv om resolutionen skulle blive vedtaget af generalforsamlingen, vil der ikke blive nogen ændring på jorden, hvilket vil kunne indebære kimen til optrapning til en ny intifada.


Artiklen fortsætter efter annoncen: