Ærlig sex-snak

Forestil dig følelsen af klastrofobi: du befinder dig i et lukket rum, du er uvis på, hvor udgangen er, og derfor bliver du måske også i tvivl om, hvad udgangen bliver. Det er lummert og trykkende. Meget endda. Du savner noget. Og det trænger sig på. Og så kommer den: den velgørende brise, og du kan atter ånde.
Det er lidt ligesom seksualiteten ude i samfundet – den har trykken for brystet, den lider af åndenød, er under pres. På blot 100 år har vi bevæget os fra en unævnelig og ukristelig fornægtelse af kroppen og dens seksualitet til en tilstand, hvor alt skal udfordres og udforskes, og reelle værdi-sæt er blevet en mangelvare.
Det forsøger forfatterinden Lauren Winner at råde bod på med denne sympatiske udgivelse. Hendes bog er dén brise, man har ventet på. Hun lægger kortene på bordet og gør det på en både sober og ligefrem måde. Det er udtryk for en befriende åbenhed, når hun afviser selv at være kyskheds-ekspert og lover hverken at give brugsanvisninger eller nagelfaste regler. Der findes – specielt i forfatterindens hjemland, USA – et væld af bøger, der omhandler det samme emne som hendes egen. Hun er kritisk over for dem: teologisk er de mere eller mindre intetsigende, og dertil kommer, at hun finder dem uærlige i deres grundlæggende påstand: at afholdenhed før ægteskabet er den letteste sag i verden.

Kyskhed skal tages alvorligt

Derimod kommer hun med nogle forslag og nogle tanker om, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør – og indimellem husker hun også lige at minde læseren om, hvorfor kristne overhovedet skal tage kyskheden alvorligt.
Oversætteren Helge Hoffmann definerer rammende begrebet: ”en tilstand af seksuel renhed, som opnås ved afholdenhed uden for ægteskabet og troskab i ægteskabet”, og som kan udtrykke såvel en legemlig praksis som en sindstilstand. Forfatterinden siger uddybende, at anger og omvendelse er ”forudsætningen for, at vi overhovedet kan begynde at finde hoved og hale i disse tunge og komplicerede spørgsmål om seksuel synd og tilgivelse” (s. 216).
To af bogens afsnit må specielt fremhæves; de omhandler seksuelle myter, der udbredes dels af kirken, dels af samfundet. Det er vigtigt at have styr på sandt og falsk. Når man først har fået det, bliver vejen ud af åndeligt kaos lettere og klart belyst.
Alle kan have brug for et friskt pust eller en samtale-partner, her i skikkelse af en bog. Den må kunne finde mange læsere i alle lejre.

Lauren F. Winner: Den nøgne sandhed om seksualitet
231 sider • 250 kr. • Credo