Israel opbringer fransk skib

Israelske flådeenheder har idag opbragt den franske yacht “Dignite al-Karama”, da det havde kurs mod Gaza-striben, og skibet er nu på vej til den israelske Middelhavshavn Ashdod.”Dignite” – med 17 pro-palestinensiske aktivister ombord – var afsejlet fra den græske ø Kastellorizo. Det havde erklæret, at Alexandria i Egypten var dets mål, men kursen blev sat mod Gaza..

Skibet afviste flådens opfordring til at ændre kurs, og derefter gav den israelske generalstabschef, Benny Gantz, flåden grønt lys til at borde skibet. Flåden havde forinden meddelt skibets kaptajn, at det ville blive tilladt skibet at sejle til en anden destination, men dette blev afslået.

Da fartøjet var 12 sømil fra Gaza, blev det påny anråbt og passagererne fik at vide, at de måtte belave sig på en “rolig bording”. Flådens øverstkommanderende, admiral Eliezer Marom overså operationen, der blot varede nogle minutter og rapporteres at have været “begivenhedsløs”.

Passagererne blev bragt over på et af de israelske krigsfartøjer, der havde omringet yachten, og de fik vand og mad, og en læge tilså, at de var ved godt helbred.

Flåden eskortede skibet, der var et led i flotillen “Befri Gaza Bevægelsen”, til Ashdod. Blandt passagererne er Jacqueline Le Corre, medlem af det franske kommunistparti, Jean-Claude Lefort, tidligere fransk medlem af Europa-parlamentet, den israelske journalist Amira Hass fra morgenavisen “Ha’aretz” og et al-Jazeera TV-hold.

Ifølge den israelske immigrations-myndighed ventes aktivisterne at blive deporteret, en proces der også vil forhindre dem i at komme ind i Israel i de næste 10 år. De vil få valget mellem at flyve tilbage til deres hjemlande omgående eller at afvente at blive stillet for en dommer.

Skibets erkll;ærede mål var Egypten, men da den israelske flåde kontaktede det, sagde kaptajnen, at passagerne havde overtaget skibet og tvunget ham til at ændre kurs mod Gaza. Ifølge en israelsk militær talsmand prøvede kaptajnen at ryste sit ansvar fra sig om ændringen af skibets destination.