“Lad Mubarak dø i fred”

Helbredstilstanden hos Egyptens tidl. præsident, Hosni Mubarak, 82, er forværret, og det menes, at han ikke har længe at leve.Fem måneder efter at han på en vanærende måde blev fjernet fra sit embede, har han pludselig fået en formidabel fortaler i form af den højt ansete egyptiske klummeskriver, Jihad al-Khazan, som har skrevet en artikel til Mubaraks forsvar i avisen “Al-Hayat”.

– Lad Mubarak dø i fred, skriver al-Khazan i artiklen, der idag er offentliggjort i den store israelske avis, “Yediot Aharonot”.

Al-Khazan reprimanderer de, der har krævet dødsstraf for Mubarak.

– Jeg har også kritik af hans handlemåde, og heller ikke jeg har skånet ham for barske ord, skriver al-Khazan, men se alligevel på hans bidrag og hans præstationer for Egypten i omkring 30 år og sammenlign dem med de vildledende beskyldninger I retter mod ham. Mubarak var den bedste af fire egyptiske herskere. Sammenlign denne fordrevne præsident med den hedonistiske, korrupte kong Faruk, med den eventyrlystne Gamal Abdel Nasser med hans jernnæve og med Anwar Sadat, der var uengageret i Egyptens realiteter.

– Mubarak var en ansvarsfuld person, der holdt Egypten borte fra sikkerhedsmæssige og økonomiske eventyr, fortsætter al-Khazan.Hold op med at være så ubarmhjertig over for ham. Han fortjener det ikke, og det passer ikke med det egyptiske folks barmhjertighed.. Datoen for åbningen af retssagen mod ham, den 3. august, er ved at gøre Egypten tosset. Der er allerede afsat et sted på Tahrir Pladsen for hængning af Mubarak. Egypterne vil ikke gå på kompromis om mindre end dødsstraf for ham. Enhver mildere straf vil fremkalde bølger af vrede og optøjer.

Videre skriver al-Khazan om det svindende helbred for patienten i værelse 309 på tredjesalen af Sharm el-Sheik Hospitalet, og at ingen – med undtagelse af hans kone, Suzanne, og nogle få læger – kender til den virkelige situation. Den tyske læge, der opererede ham for 1 1/2 år siden, er forment adgang til hospitalet, fordi det formodes, at hvis han kommer Mubarak nær, vil der blive lækket oplysninger, som vil forårsage kaos, uanset om Mubaraks tilstand er stabil eller han blot har nogle dage tilbage.

– Lad Mubarak dø i fred, skriver al-Khazan. Han er en ærens mand, der nu betaler prisen for at holde fast ved magten og nyde dens frynsegoder i 18 år, flere end loven fastsætter. Hvis han var gået frivilligt tidligere, ville hans livs drama ikke afsluttes med en sådan gul sensation. Mubarak var utvivlsomt en diktator, og under ham kunne almindelige folk ikke drømme om en bedre tilværelse. Som følge af hans fremskredne alder og forværrede helbred kunne alle, der mødte Mubarak i de senere år, se, hvor uengageret han var. Vi har opdaget, at beslutninger om at forfølge demonstranter blev taget uden om ham. I det netop offentliggjorte anklageskrift er en chokerende ordre om at løslade 23.000 fanger og beordre dem til at knuse demonstranter, en ordre der blev udstedt uden hans viden.

I Israel følger befolkningen godt med i Mubaraks helbredstilstand. Han har flere personlige venner i regeringskredse. Man husker ham ikke mindst som den midaldrende flyverofficer, der som vicepræsident blev Egyptens statsoverhovede efter attentatet mod Anwar Sadat i oktober 1981 – og som klarede opgaven med bravour. Han så ud til at være sund og stærk – og skjulte sit grånende hår med sort farve.
Det viser sig nu, at han i sit sidste år ved magten blot arbejdede to timer om dagen og ofte besvimede. Disse oplysninger kom ikke frem, og de der udnyttede magt-vakuummet sidder nu i fængsel..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er forberedt en retssal i Sharm el-Sheik, og det oplyses, at hvis Mubarak har svært ved at forlade hospitalet, vil dommerne komme til hans hospitalsværelse. Det er svært at forestille sig, at retssagen mod ham vil blive indledt om blot et par uger.

– Mubarak fortjener at synke ind i en dyb bevidstløshed, så dramaet kan tage slut, skriver al-Khazan.