Protestbølge breder sig

– I politikere er alle løgnere, tyve og korrupte, råbte demonstranter til Arbejderpartipolitikeren Amram Mitzna, da han besøgte en teltby i Beersheba, oprettet som led i en protestbevægelse, der nu breder sig som en løbeild over hele Israel.

Mitzna, der er kendt som en ærlig mand og nu er en af kandidaterne til formand for Arbejderpartiet, kunne ikke give svar på tiltale – for han kunne ikke komme til orde mod den vrede, råbende menneskemængde.

Protestbevægelsen, der er opstået i sommmerfugtigvarmen i Tel Aviv, er en slags israelsk version af vårens protestbølge, der skyllede hen over den arabisk verden.

Den israelske strømning er – til forskel fra den arabiske – ikke imod underkuelse og for at opnå demokrati, for demokratiet er udbredt i Israel og kun få føler sig underkuede. Protesten i Israel er først og fremmest middelklassens opstand mod skyhøje boligpriser, og det er de unge – ikke mindst studenterne – der fører an.

Den israelske aktion begyndte med, at en 25-årig kvinde ved navn Daphni Leef, indbygger i Tel Aviv, over “Facebook” opfordrede ligesindede til at opslå telte på Tel Avivs fashionable Rothschild Boulevard. Hun fik omgående følge. For få dage siden var der en veritabel teltby midt i dette elegante bykvarter – og så bredte bevægelsen sig som en steppebrand over hele landet. Det var, som man pludselig øjnede mulighed for at give luft for længe indespærrede følelser mod boligpriserne, der stadig bevæger sig opad.

Lederne af Tel Avivs teltby-protestbevægelse siger, at de er ved at nå til en ny fase i deres kamp mod huslejepriserne, og de har nu kaldt til en massedemonstration i Tel Aviv paa lørdag, hvortil de har indbudt folk af samme mening fra hele landet.

– Vi opfordrer alle teltbyer i Israel til at komme til vores teltby, hedder det i en udtalelse af Daphni Leef. Vi vil forelægge vore krav for Israels regering og genvinde vores rettigheder. Det er vores land, og tiden er inde til at give det tilbag til folket. Størstedelen af landet er blevet berøvet dets grundlæggende rettigheder, indtil vi er kommet i en situation, hvor folk ikke længere er frie. Vi er gjort til slaver. De fleste af os kan dårligt klare at overleve.

Natten til torsdag deltog flere israelske topfolk i et hastemøde, indkaldt af statsminister Binyamin Netanyahu, for at prøve at finde en løsning på boligkrisen. Stemningen var spændt som følge af presset fra protesterne over hele landet. Til stede var finansminister Yuval Steinitz, boligminister Ariel Atlas, chefen for Det nationale økonomiske Råd Eugene Kandel og statsministeriets generaldirektør, Eyal Gabai.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu pressede Steinitz og Atias til at fremsætte en løsning, men de syntes ikke at kunne vige fra deres standpunkter. Atias foreslog at regeringen skulle give tilskud til et storstilet byggeri med 20.000-30.000 lejligheder for mindrebemidlede familier, men Steinitz afviste dette og sagde, at det ville være for kostbart, og at planen var til fordel for dem, Atias repræsnterer – de ultra-ortodokse – og ikke den brede befolkning.

Et nyt lignende møde er berammet i statsministeriet i løbet af torsdagen for at finde frem til at sænke priserne på mælk og andre fødevarer.

I Jerusalem er der opstået en teltby med henved 30 telte på en plads lige uden for Den gamle By. Der var en stor menneskemængde, hovedsageligt af studenter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af teltbeboerne er Lior Kapuller, der studerer på Det hebraiske Universitet. Hun siger::

– Dette er en social ting, men vi mener, det er en god og anstændig sag, og derfor er vi her.

Anna, som foretrækker ikke at oplyse sit efternavn, siger, at hun kommer til protestbyen om aftenen og sover der, fordi hun har to jobs. Hun studerer statsvidenskab og økonomi på universitetet. Hun flyttede til Jerusalem for to år siden og vil gerne blive boende i byen, men er klar over, at hun ikke kan få råd til at købe en lejlighed.

– Vi ved, at der kan træffes skridt til at sænke priserne, siger hun. Men regeringen er imod det. Vores pres her er for at få dem til at ændre deres strategi – og lade den arbejde for os og ikke blot for de velstående. Dette land tilhører os, men boligerne går til dem, der byder mest.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En 25-årig mandlige student ved navn Yotam siger, at teltprotesterne er et led i en større økonomisk kamp, der foregår over hele Israel.
– Man er begyndt at blive opmærksomme på os, siger han. Staten sørger for billige boliger til de ultra-ortodokse, men ikke for andre dele af samfundet. Det er muligt at bygge billigere boliger for os. Det sker bare ikke.