Israel tilbyder Norge hjælp

Israel udtrykker sin store medfølelse med Norge over angrebene mod en ungdoms-sommerlejr og mod regeringsbygninger i Oslo med et foreløbigt tabstal af 91 dræbte.- Vi er dybt chokerede over denne forfærdende terrorhandling og tilkendegiver vores store sympati med de efterladte, siger det israelske udenrigsministeriums talsmand, Yigal Palmor, til Udfordringen. Vi ønsker de sårede en snarlig bedring.

Palmor siger, at Israel håber, at de norske myndigheder vil finde de ansvarlige for denne forbrydelse, som han betegner som ”afskyelig”, og at de vil blive bragt for retten.

Den israelske viceudenrigsminister Danny Ayalon har telefonisk over for sin norske kollega givet udtryk for Israels medfølelse – og tilbudt hjælp. Ayalon har også kontaktet den norske ambassadør i Israel, Svein Sevje, om dette.

Israelske medier meddeler, at det amerikanske TV-selskab CBS har oplyst, at en radikal islamisk organistion ved navn ”Helpers of Global Jihad” har taget ansvaret for angrebene, og den israelske avis ”Yediot Aharonot” skriver, at aktionerne skulle være en gengældelsesoperation for Norges militære rolle i Afghanistan, såvel som for ”fornærmelserne mod profeten Mohammad”.

Palmor ønsker ikke at udtale sig om disse antagelser og siger, at man må afvente at få kendsgerninger fra de norske myndigheder.

I Israel følger man nøje med i udviklingen omkring terrorangrebene i Norge – og der udtrykkes stor anerkendelse for statsminister Jens Stoltenbergs udtalelse: ”Ingen kan bombe eller skyder os til tavshed”.