Terror har intet med kristendom at gøre

KOMMENTAR: Gerningsmanden til den frygtelige terrorhandling i Norge begrunder sine kriminelle handlinger ud fra en forvirret opfattelse af bl.a. kristendom. Men hans handlinger er det direkte modsatte af Jesu lære. Terror har intet med kristendom at gøre og kan aldrig forsvares ud fra den kristne tro.1) Vi har aldrig nogensinde oplevet, at der opfordres til vold eller accepteres nogen form for agitation for terror i kristne kredse. Heller ikke i det, man kunne kalde fundamentalistiske kredse (som i øvrigt er noget helt andet end de muslimske fundamentalister, idet vold er udelukket). Hvis nogen agiterede for vold eller had, ville de straks blive bortvist fra talerstolen.

2) Tværtimod lægges der vægt på Jesu budskab om at vende den anden kind til: at tilgive; at gøre godt imod sine fjender; at velsigne dem, der forbander en, osv. Tanken om vold og terror er det modsatte af, hvad kristendommen står for. Det ved enhver, der har læst Ny Testamente.

3) Men ingen – heller ikke muslimer eller andre grupper – kan sikre sig imod, at der blandt dem er ét menneske, der forhærder sig og begår en frygtelig forbrydelse. Der kan altid være ”ensomme ulve” som går deres egne veje og ikke vil lytte efter andres råd.

Vi er imidlertid overbevist om, at der er tale om et helt enkeltstående tilfælde. En vanvittig mand, der er gået amok. Der kan være brudstykker i hans argumenter, der måske isoleret set kan synes fornuftige, men de retfærdiggør naturligvis ikke hans kyniske handlinger, som viser, at han bestemt ikke har levet efter Jesu lære, men tværtimod har opført sig satanisk og dæmonisk.

Vi har den dybeste medfølelse med de mange familier, der er blevet ramt af dette vanvid. Vi græder med dem og ønsker at trøste dem i den sorg, der har ramt os alle.

Vi troende kristne ønsker at leve i fred og forståelse med muslimer og alle andre, uanset om vi er uenige. At vise dem kærlighed og omsorg. Frygten for de fremmede skal aldrig få os til at glemme Jesu befaling om, at vi skal elske vores næste.

Henri Nissen
Redaktør
Udfordringen