Terrorbølge på vej?

I Israel, hvor man nøje følger situationen omkring angrebene mod regeringsbygninger i Oslo og massedrabene af unge paa Utoeya, stiller mange det spørgsmål, om disse voldshandlinger er optakten til en ny terrorbølge i Europa.De israelske medier er optaget af, at den formodede gerningsmand til de mange mord, Anders Behring Breivik, skal have været motiveret af hans ønske om at fremkalde en revolution i det norske samfund, og at han er gået løs på muslimsk immigration til Europa og har lovet hævn mod de europæere, som han beskylder for at have forrådt deres arv, og at de skal straffes for deres forræderi.

Man er også optaget af, hvordan han ene mand efter at have udført bombeangrebet i Oslo er taget til Utoyea og, iført en politiuniform, har kunnet meje så mange unge ned, indtil politiet ankom og anholdt ham. Det lyder som et helt uvirkeligt filmmanuskript, siger mange i Israel,

Israelsk presse gengiver en udtalelse af en sagkyndig isikkerhedsanliggender ved New York Universitetet i London, Hagai Segal, om, at det ekstremistiske højre er blevet meget professionelt med at skabe propaganda af antisemitisk og fremmedfjendsk art, og at det bliver stadig mere aktivt på sociale netværker.

– Professionalismen i deres propaganda og organiseringsevne viser, at ekstremistiske højrefløjsgrupper har evnen til at forstørre og udbrede deres ideologi og er en trussel mod EU’s medlemslande, siger han. Hvis uroen i den arabiske verden, især i Nordafrika, fører til en større indvandring til Europa, vil højrefløjs-ekstremister og terrorisme kunne få nyt liv ved en mere udbredt offentlig ængstelse om immigration fra muslimske lande til Europa. Offentlig tilkendegivelse af højrefløjs ekstremisme kan ofte
fremkalde mod-aktivitet hos ekstremistiske venstrefløjs-grupper, og sådanne konfrontationer fører uvægerligt til fysisk vold.

Ifølge en sagkyndig i terrorisme, Will McCanta, fra nyhedsbureauet CNA (Central News Agency) er det, man har set i Norge, blot begyndelsen..

– Der kommer mere, siger han.
Fremtrædende israelere udtaler sig

Blandt de fremtrædende israelere, der har udtalt sig om terroristangrebene i Norge, er statsminister Binyamin Netanyahu, som siger, at “Israel identificerer sig med det norske folks dybe smerte og sorg”.

Viceudenrigsminister Danny Ayalons udtalelse om, at Israel tilbyder Norge enhver assistance, det måtte ønske, er blevet gentaget af forsvarsminister Ehuid Barak over for hans norske kollega. Fra norsk side har man takket for tilbuddet, men siger, at der ikke er noget behov for hjælp på indeværende tidspunkt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har tilbudt retsmedicinsk assisistance og lægehjælp.

Præsident Shimon Peres har sendt et kondolencebrev til kong Harald og det norske folk for “dette foragtelige mord af uskyldige civile og uskyldig ungdom”. Israels folk deltager i det norske folks sorg, skrev Peres.