Titusinder i protest

Titusinder af demonstranter marcherede igår gennem Tel Aviv som protest mod de stigende boligpriser – den første større protest af en ny social bevægelse hovedsageligt af unge, der vil vække opmærksomhed om de voksende leveomkostninger.
“Vi kænmper for vores hjem”, råbte demonstranterne da de marcherede fra deres teltby på Rothschild Boulevarden til Tel Aviv Museet, hvor talere opfordrede regeringen til at finde en holdbar løsning på boligkrisen.

Demonstranterne råbte slogans som “Magten er hos borgerne”, “Denne generation kræver boliger”, “Ordentlige boliger til rimelige priser” og “Vi vil have social retfærdighed, ikke velgørenhed”.

Nogle af de marcherende råbte, at statsminister Binyamin Netanyahu skulle træde tilbage.

Det var den største demonstration om sociale anliggender i Israel i årevis.

Politikere fik generelt ikke tilladelse til at tale til folkemængden, men flere knessetmedlemmer var til stede, først og fremmest fra partier på venstrefløjen.

Den, der startede bevægelsen, en 26-årig kvinde ved navn Daphni :Leef, var helt overvældet over det store fremmøde.

– Jeg havde aldrig troet, at dette ville ske, sagde hun bevæget. Vi er ikke alene. Vi er på gaden, og vi bliver på gaden. Et tag over hovedet er en de mest basiske ting, som vi alle fortjener. Der er mennesker, som hver dag kæmper for at have dette tag over hovedet. Vi er alle som een i denne generation.

Nogle indsigtsfulde mener, at denne march var af historiske proportioner, ligesom FN-generalforsamlingens resolution nr. 181 i 1947, der slog til lyd for oprettelsen af en jødisk og en arabisk stat i det britisk-styrede Palestina.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Denne dato, lørdag den 23. juli 2011, er vores generations historiske dag, sagde Daphni Leef..

Andre sagde, at de nok engang ville blive spurgt af deres børnebørn: “Hvor var du den 23. juli 2011.

Flere timer efter protestmødet foran Tel Aviv Museet kom det sammenstød mellem demonstranterne og politiet, som brugte beredne politibetjente og særlige politienheder til at sprede demonstranterne, der kastede flasker og røggranater mod politiet. 43 personer blev arresteret for at have blokeret gader, for at angribe politiet og kaste røggranater.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af organisatorerne, Stav Shapir, sagde, at skønt nogle af demonstranterne blev uregerlige, kunne man let fornemme, at nogle af politifolkene identificerede sig med dem.

– Vi kunne se, at nogle af politibetjentene støttede os og forstod vores kamp, sagde han.

Netanyahu har prøvet at gribe tyren ved hornene, da han dagen efter demonstrationen på et regeringsmøde tilsagde flere reformer, “som ville hjælpe unge par, studenter og trængende i det forestående år”.

Han opfordrede sine ministre til at fremsætte ideer og planer for at løse krisen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: