Journalist flygter til Israel

En russisk journalist ved navn Sergey Kuznecov frygter for sit liv efter at han har skrevet om korruption i byen Yekaterinburgs retssystem, og han er nu kommet til Israel, hvor han har ansøgt om politisk asyl. Han er medarbejder ved Svoboda Radio i sin hjembyYekaterinburg og siger til israelsk presse, at hans arbejde har placeret ham på myndighedernes “radarliste”, og at han har konkrete grunde til at frygte for sit liv.

Hans ansøgning til Israel om asyl behandles nu. Han siger, at han vil blive i Israel, indtil der er fundet en løsning for ham.

Ifølge Kuznecov er han blevet jaget af russiske myndigheder i flere år, efter at retsinstansen “International Crimes Court” (ICC) i Haag havde afsagt kendelse om, at disse myndigheder havde krænket hans talefrihed og forsamlingsfrihed.

– Mine afsløringer tillige med min politiske aktiivitet har tiltrukket sig højtstående embedsmænds opmærksomhed, og de har rottet sig sammen mod mig, siger han.
Jeg var parat til en retssag eller endog for den mulighed, at de ville have mig tvangsindlagt i en mental institution, men de valgte en langt værre handlemåde – at sende gangstere på et forbrydertogt for at gøre det af med mig.

Kuznecovs advokat i Israel, Avi Aptekman, siger, at hans klient har været udsat for alskens trusler og er blevet angrebet flere gange, såvel af politiofficerer
som af gangstere.

– De russiske domstole er ikke som de israelske, siger advokaten. Det er et korrupt system, hvor politiet giver dommerne besked på, hvad de skal gøre. Han har ikke noget forsvar der.

Sergey Kuznecov kom som turist til Israel via Tyrkiet. Han prøvede i Tyrkiet at få visum til England, men det lykkedes ham ikke.

Han har hidtil ikke fået svar på sin ansøgning om asyl – en proces der kan vare flere måneder. I den mellemliggende tid må han bevise, at hans liv faktisk er i alvorlig fare


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er problematisk at forblive i Ben Gurion Lufthavnen, siger han. Jeg har prøvet at anmode den britiske ambassade om hjælp, men fik at vide, at dette ville blive en langvarig affære. Jeg har ingen midler til at klare mig og kan ikke finde arbejde i Israel, fordi dette ville være ulovligt, og jeg agter ikke at krænke israelsk lov. Jeg kan blot bo hos venner i en vis tid. Det er ikke nogen løsning. Jeg er kommet til en død ende.

Han siger, at han har prøvet at købe en flybillet til London, men da han oplyste luftfartsseskabet, at han søgte politisk asyl, blev han afvist.

– Hvad skal jeg gøre, siger han. Det kan være jeg må begynde en sultestrejke for at vække opmærksomhed. Men det vil være den sidste udvej. Jeg synes, det vil være i Israels bedste interesse at løse situationen ved at skære igennem denne bureaukratiske proces.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israels Befolknings og Immigration Myndighed udtaler:

– Den omtalte person har for blot tre dage siden anmodet om asyl og derefter prøvet at flyve til London. Det er mærkeligt, at en, der ansøger om asyl i Israel, prøver at forlade landet kun få dage senere.