IPSICC

Millionerne strømmer til Afrikas Horn

Danskerne har hevet pungen op af lommen og bidraget med mange millioner til det tørkeramte Afrikas Horn. De danske nødhjælpsorganisationer er da også allerede godt i gang med nødhjælpsarbejdet, men katastrofens omfang er enormt, og det er svært at følge med efterspørgslen på hjælp. 6 millioner kroner til Røde Kors og 3 millioner til Folkekirkens Nødhjælp. Det er bare to eksempler på, hvor mange penge danskerne har bidraget med alene til Afrikas Horn. Men det drejer sig om 13 millioner mennesker, som tørken har ramt og behovet for hjælp bare stiger og stiger.

Provianten læsses ud af et MAF-fly i Somalia. Flyene er helt afgørende for, at hjælpen kan komme frem.

Ifølge Røde Kors er Danmark den 9. største bidragsyder til Afrikas Horn på nuværende tidspunkt, men opgaven med at få hjælpen frem er bestemt ikke let.
Fornylig gik Røde Kors i gang med at uddele nødhjælp til 162.000 mennesker i det centrale Somalia, hvor der er erklæret hungersnød og arbejdet her vil forsætte i lang tid frem over.
– Det er den største uddeling af hjælp i den del af landet i år, skriver hjælpeorganisationen på deres Facebook-profil.
Der er i skrivende stund tre områder af Somalia, hvor der officielt er erklæret hungersnød. Hungersnøden er definitionen på den allerværste situation, hvor tingenes tilstand faktisk ikke kan blive meget værre. Den langvarige konflikt i landet gør det samtidigt meget svært og farligt for især de vestlige hjælpeorganisationer at arbejde i landet og bringe nødhjælp ud til folk.

Adgang til landene

Folkekirkens Nødhjælp er en anden af hjælpeorganisationerne, som via deres søsterorganisation i Norge og den internationale ACT Alliance, har adgang til Somalia.
Norske Kirkens Nødhjælp har nemlig et veludviklet netværk af lokale nødhjælpsorganisationer i landet, og derfor kan pengene hurtigt og effektivt blive brugt på det, der gør mest gavn lige nu for de 2,85 mio. mennesker i området; vand, mad og medicin.
– Vi har hjulpet 31.500 mennesker i Gedo-provinsen i det sydlige Somalia. Og selvom Al-Shabab er til stede i området, formår vi at få hjælpen ud til de mennesker, som behøver den mest, siger Christer Lænkholm, katastrofemedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp.

Hjælp fra luften

Mission Aviation Fellowship (MAF) er også til stede midt i katastrofen på Afrika Horn.
Organisationen besluttede for nylig at indsætte et ekstra fly for at komme tørkekatastrofens ofre til undsætning og for at kunne imødekomme den store efterspørgsel på flytransport.
– Vi har desværre været nødt til at afvise forespørgsler fra blandt andet World Vision, Tearfund og Hollands Church in Action. Som konsekvens heraf flytter vi nu et af vore fly fra Sydafrika til Kenya, fortæller MAF Danmarks formand Arne Puggaard.
Det koster organisationen 300.000 kroner at indsættet et ekstra fly, men det er en helt nødvendig udgift, da en af de helt store udfordringer i det ernome tørkeramte område er transport.

Alternativ indsamling

Mange virksomheder og offentlige personligher har startet deres egne indsamlinger til fordel for Afrika på internettet.
Folketingsmedlem Ida Auken har således indsamlet 32.000 kroner til Folkekirkens Nødhjælp via sin indsamling på betternow.org.
Også mange private mennesker har startet egne indsamlinger. For eksempel Louise Lyngaa fra Kongens Lyngby, som har indsamlet godt 13.000 kroner til Røde Kors på www.egenindsamling.drk.dk.