Lukning truer kristent ungdomsprojekt

Efter 13 år blandt Fredericias unge truer akutte økonomiske udfordringer med at lukke Café Hang Out.”De unge er klar til kamp” – sådan stod der i Fredericiaavisen sidste søndag.

Café Hang Out i Fredericia er populær blandt byens unge. (Arkivfoto)

Café Hang Out, som oprindelig blev startet op af Apostolsk kirke i Fredericia, men i dag er et selvstændigt initiativ, er nemlig poppulær blandt byens unge. De roser på Hang Outs facebookside caféen for at møde dem i øjenhøjde, og mange har oplevet, at de har fået nyt mod på fremtiden. Derfor er de også klar til at kæmpe imod de økonomiske udfordringer, som truer Hang Out i øjeblikket.

Hjælper unge videre

Hang Out hjælper blandt andet unge med dårlige fremtidsudsigter ved at tænke løsninger sammen med dem, uden at det bliver psykologagtigt, og er samtidig en café, hvor man kan hænge ud og spille bordfodbold eller købe en kop kaffe eller sodavand.
På trods af gode resultater truer lukningen imidlertid caféen. Medlem af Hang Outs bestyrelse og tidligere leder Mads Lauridsen fortæller:
– Hvis vi ikke har hold i nogle økonomiske aftaler i næste måned, bliver vi nødt til at begynde afviklingen, for vi vil gerne kunne betale enhver sit.

Fonde vil ikke dække faste udgifter

I begyndelsen blev Hang Out stort set drevet med frivillige midler, men efterhånden som en daglig leder blev ansat, og der har været forskellige projekter blandt andet med integration, er omkostningerne steget til omkring 600.000 kr. Penge, som er blevet skaffet gennem fonde og SATSpuljen.
– Når man har eksisteret så længe, som vi har, bliver det et problem at få penge ind til de faste udgifter. For SATSpuljen omfordeles hele tiden, og fondene vil helst arbejde projektorienterede, forklarer Mads Lauridsen, som syntes, at kommunen burde træde til og dække bare halvdelen af udgifterne. Men den dør er lukket, og en henvendelse til borgmester Thomas Banke bekræfter dette.

Kommune har ikke råd

Mads Lauridsen

I et svar skriver borgmesteren, at han frygter, at kommunal indblanding ville ende med kommunal overtagelse, og at dette bestemt ikke er i Café Hang Outs interesse. Desuden afslører han, at kommunen, som i forvejen skal spare 120 millioner på budgettet, ikke har penge til endnu en udgift.
Argumenterne forstår Mads Lauridsen sådan set godt nok.
– Jeg er sikker på, at borgmesteren er oprigtig, når han siger, at han synes, at projektet er godt, men at han ikke har pengene. Men jeg tror, de skyder sig selv i foden ved at lade være. Det er altid billigere at støtte private initiativer end selv at starte nye op, og de unge i Fredericia har brug for Hang Out.
På trods af de lukkede døre vil Mads ikke give helt op.
– Jeg er en mulighedstænker, og der skal jo bare være 300 virksomheder, som giver 1000 kroner, for at projektet fungerer. Måske er der nogen, som læser avisen, der kender en virksomhed, der vil støtte?


Artiklen fortsætter efter annoncen: