Lykken på Samsø

Jeg troede, jeg var til et foredrag om fugle, men dette unge ægtepar i grønt jungletøj startede med at fortælle om noget så dybt som lykke. Narret til visdom.
Ægteparret fortalte om det karriereliv med høje lønninger og forfremmelser, som de begge havde forladt til fordel for et simpelt ø-liv på Samsø med fugle og natur omkring sig – uden garantier for i morgen.
”Man kan føle enten med hjernen eller med mavefornemmelsen. Man kan spørge sig selv ærligt: Er jeg lykkelig?” fortalte Louise, som efter at have lyttet til sin egen mavefornemmelse tænkte: ”Aldrig mere skrivebord!”
I dag er hun medstifter af turistattraktionen Falkecenter Samsø og leger med rovfugle dagen lang.

Hendes historie fik mig til at spørge mig selv: ”Er jeg lykkelig?” Jeg kom i tanke om, at det ikke var første gang, jeg fik stillet det spørgsmål, og jeg husker tydeligt hvornår.
På Odense Universitetshospital i november 1997 lå min mor indlagt, og jeg besøgte hende. Under hvad der burde have været en omvendt omsorgssituation, kiggede min mor mig direkte i øjnene og stillede mig det livsafgørende spørgsmål: ”Er du lykkelig?” Jeg brød sammen i gråd, og da startede min lange forandringsproces, som endnu er i gang. I de kommende måneder flyttede jeg til en ny by og fik et nyt job.
Siden da har jeg lavet mange forskellige spændende ting, og jeg må konstatere & kraftigt pointere, at det ikke kun er lykken at flytte sig fra Ground Zero. Nissen flytter med. Lykken finder man indeni – uanset hvor man er.
Lykken er…
1. …at finde sin egen opskrift på lykke.
2. …at sige nej på de rigtige tidspunkter.
3. …at tilgive sig selv og stifte fred med fortiden.
4. …at komme stærkere igennem en krise.
5. …at rose sig selv.
6. …at indse, hvor meget magt man har over sit eget liv.
7. …at acceptere sig selv og ikke leve for andres bekræftelse.
8. …at holde op med at lede, og begynde at leve.
9. …belønningen af: at udvælge sig et
mål, arbejde for det og nå det.
10. …Husk, vidt forskellige ting gør
folk lykkelige.