Ny magtkonstellation i Mellemøsten: Tyrkiet-Egypten

I en slags forlængelse af revolutionerne i arabiske lande er en ny magtkonstellation ved at opstå i Mellemøsten, med Tyrkiet og Egypten som hovedaktører og Israel – og tildels også USA – overladt til en isoleret situation.Tyrkiet er fremstået som en stat, der – med den tyrkiske udenrigsminister Ahmed Davutoglos ord – “er lige midt i centret af alt”.

Davutoglu har i Ankara inden sin afrejse til FN i New York givet et interview til bladet “International Herald Tribune”, og har over for dets medarbejder, Anthony Shadid, givet udtryk for en række synspunkter, der klart viser, at Tyrkiet har tiltænkt sig selv en betydelig rolle i det nye Mellemøsten, som nu er ved at opstå.

Han siger, at Tyrkiets tidligere allierede, Israel og Syrien, synker stadigt mere ned i isolation. Ifølge Davutoglo er Israel helt ansvarlig for sammenbruddet af forholdet til Tyrkiet, og han beskylder Syriens præsident for at have løjet over for ham, efter at Tyrkiet havde tilbudt den syriske regering en “sidste chance” for at redde magten ved at standse dens brutale fremfærd over for anderledes tænkende.

Han går ind for et samarbejde mellem Tyrkiet og Egypten – to af områdets militært stærkeste, mest befolkede og indflydelsesrige lande, som, siger han, kan skabe en ny magtakse på et tidspunkt, da USA’s indflydelse i Mellemøsten er for nedadgående.

– Det er, hvad vi ønsker, sagde ministeren. Det vil ikke blive en akse mod noget andet land, men en akse for demokrati, virkeligt demokrati. Det vil blive en akse af demokrati mellem de to største lande i Mellemøsten, fra nord til syd, fra Sortehavet til Nildalen i Sudan.

Han fremsate udtalelserne efter at han, sammen med Tyrkiets statsminister, Recep Tayyip Erdogan, fornylig havde besøgt Tunesien, Egypten og Libyen, de tre arabiske lande, hvos der har været revolutioner iår.

Hans kritik af tidligere allierede, og hans omfavnelse af nye, understreger Tyrkiets selvtillid i disse dage, da det prøver at anbringe sig på den vindende side i en region, der er ukendelig fra ifjor.

Den påfaldende varme modtagelse af Tyrkiet i den arabiske verden, siger han i interviewet, er en udvikling næsten så jorskælvsagtig som de arabiske revolutioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han giver æren for denne modtagelse til “den psykologiske samhørighedsfølelse” mellem Tyrkiet og meget af den arabiske – som det ottomanske rige herskede over i fire århundreder.

Statsminister Erdogan fik en begejstret modtagelse, da han besøgte Egypten i forrige uge, og der var store skilte ved landevejen med hans billede. Bladet “Al Wafd” skrev, “Lån os Erdogan i en måned”.

Davutoglo sagde videre, at Egypten ville blive i fokus for Tyrkiets bestræbelser, samtidig med at den ældre amerikansk-støtteorden, der blev understøttet af Israel, Saudi-Arabien og til en vis grad af Egypten før revolutione, er begyndt at smuldre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om afstemningen i FN om en palestinensisk stat sagde han, at især USA vil finde sig selv næsten helt isoleret.

Andre lande – Iran, Saudi-Arabien og Israel. – vil utvivlsomt se med bekyring på en tyrkisk-egyptisk alliance. Men Davutoglo siger, at en sådan alliance vil være en magt for stabilisering.