PLO ambassadør: “palæstinensisk stat må være fri for jøder”

I tilslutning til amerikansk-ledede internationale bestræbelser på i sidste øjeblik at forhindre, at den palestinensiske ledelse vil forelægge FN et forslag om oprettelse af en palestinensisk stat, er stemningen blevet yderligere ophedet ved en udtalelse af PLO’s ambassadør til USA, Maen Areikat, om, at en sådan stat skal være fri for jøder – det, nazisterne betegnede som “judenrein”.Areikat har udtalt dette til en amerikansk avis, da han blev adspurgt om minoriteters rettigheder i en fremtidig palestinensisk stat.

– Efter erfaringerne med de sidste 44 års militære besættelse og konflikten og gnidningerne, tror jeg, at det er i de to folks bedste interesser at blive adskilt, sagde han.

En amerikansk diplomat, Elliott Abrams – tidligere højtstående medlem af “USAs nationale Sikkerhedsråd” – kommenterede udtalelsen med, at den er “en foragtelig form for antisemitisme, der minder om nazistiske slogans”.

Areikats udtalelse vakte opstandelse hos amerikansk-jødiske ledere.

– I henhold til denne udtalelse, sagde Abrams, vil Palestina blive den første stat, som officielt vil udstede forbud mod jøder eller nogen af en anden tro siden Nazi-Tyskland, der ønskede dets land renset for jøder.

Den israelske minister for diplomati og diaspora-anliggender, Yuli Edelstein, har følgende kommentar til Areikat udtalelse:

– Efter en vedblivende deligitimerings-kampagne, der prøver at stemple Israel som en aparthed-stat, forekommer det, at det er palestinenserne, som går ind for apartheid.

Den palestinensiske minister for religøse anliggende, Mahmouid al-Habash, affærdigede imidlertid Areikats udtalelse ved at sige, at “den palestinensiske stat vil byde velkommen til medlemmer af enhver tro – at alle medieforsøg på at manipulere anti-jødiske udtalelser er politisk motiverede


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Den palestinensiske Myndighed (PA) og dens ambassadør i Washington har har et klart standpunkt i dette anliggende, sagde han.

I næste uge
FN’s Generalforsamling ventes i den kommende uge at ville drøfte anerkendelse af en palestinensisk stat. Israel, USA og flere europæiske lande går stærkt imod dette. Palestinenserne menes at ville vinde med et overvældende flertal, idet Generalforsamlingen er kontrolleret af arabiske og muslimske stater. En sådan resolution vil imidlertid ikke have praktisk betydning, og for at blive et fuldt medlem af FN, behøver PA Sikkerhedsrådets godkendelse. I Sikkerhedsrådet ventes USA imidlertid at ville nedlægge veto ved en anti-israelsk afstemning.

USA har påny sendt et diplomatisk forhandlingsteam bestående af de to Mellemøst-sagkyndige Dennis Ross og David Hale til Jerusalem og Ramallah for at prøve at forhindre vedtagelse af, hvad israelere betegner som “en ensidig anti-israelsk resolution”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Men nu er det for sent for os at trække i land, siger PA-præsident Mahmoud Abbas.

Europæernes indstilling
I en ny meningsmåling har det vist sig,at størstedelen af befolkningerne i Tyskland, Frankrig og England går ind for oprettelse af en palestinensisk stat. Spanien gør dette åbenlyst, og Norge, Sverige, Portugal, Malta, Belgien og Luxembourg menes at have samme synspunkt. Frankrig og England siger, at de vil foretrække meningsfulde israelsk-palestinensiske forhandlinger baseret på før-1967 grænserne med vedtagne landudvekslinger, men har antydet, at de – også uden dette – vil stemme for en forbedret status for palestinenserne.

De lande, der er imod en palestinensisk statsoprettelse på nuværende tidspunkt, er Italien, Holland, Den tjekkiske Republik og Bulgarien.

New York Times: “Netanyahu isolerer Israel”
I en lederartikel i “New York Times” idag beskyldes statsminister Binyamin Netanyahu for at torpedere fredsbestræbelserne ved at isolere Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Præsident Barack Obamas støtte til Israel har aldrig vaklet, hedder det i lederen. Men vi frygter, at Netanyahu vil ignorere præsidentens råd og afvise at lave noget kompromis med palestinenserne, uanset hvor vigtigt dette er for Israels sikkerhed. Netanyahu skulle være bekymret over, at Israel er mere isoleret, end da Obama blev præsident. Denne isolation vil blive dybere, sålænge forhandlingerne er i dødvande.