Større polarisering mellem israelere og palestinensere efter talerne i FN

Linjerne blev trukket hårdt op, da den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og Israels statsminister, Binyamin Netanyahu, talte til FN’s generalforsamling i New York, og der synes nu at være tale om en yderligere polarisering af forholdet mellem de to sider.Det var uforsonlighed, som prægede begges indlæg. Men det forekom, som om Abbas var den, der tog stikket hjem, idet han fik stående ovationer af den store forsamling.

Abbas anmodede i sin tale FN om at anerkende en stat for hans folk og beskyldte Israel for “etnisk udrensning” i Jerusalem.

– Israel udsteder byggetilladelser til bosættere, så de kan bygge i det okkuperede Jerusalem, mens de fortsat konfiskerer land i Øst-Jerusalem og driver palestinenserne bort fra deres fædrende land, sagde Abbas.

Netanyahu sagde, at “palestinenserne vil have en stat uden fred, og at Israel havde rakt sin hånd frem i fred, fra det øjeblik staten blev oprettet”.

– Palestinenserne skulle anerkende Israel som en jødisk stat og slutte fred med det, før det prøver at opnå en egen stat, sagde han. Vi ønsker sammen med palestinenserne at opnå en retfærdig og vedblivende fred. Når en fredsaftale er underskrevet, vil Israel ikke blive det sidste land der vil acceptere en palestinensisk stat – vi vil være den første.. Vi må ophøre med at forhandle om forhandlinger. Lad os gå igang. Lad os lytte til hinanden. Et gammelt arabisk ordsprog siger “Du kan ikke klappe med een hånd”. Det samme angår fred. Jeg kan alene ikke skabe fred. Jeg rækker min hånd frem i fred, præsident Abbas, og håber, du vil gribe den. Vi er begge sønner af Abraham – vores skæbne er sammenflettet. Konfliktens kerne er ikke bosættelserne, men palestinensernes afvisning af at anerkende en jødisk stat, uanset dens grænser.

Omtaler Gilad Shalit
Med henvisning til Hamas sagde Netanyahu, at denne organisation har krænket international lov ved at holde den israelske soldat Gilad Shalit fangen i fem år.

– Han er søn af hver eneste israelsk familie, sagde han. Alle nationer, der er repræsenterede her, skulle kræve hans omgående løsladelse. Hvis I ønsker af fremsætte en resolution om Mellemøsten – så er det en resolution om dette.

“Kvartetten”s forslag
“Kvartetten” af Mellemøst-fredsforhandlere (omfattende USA, FN, Rusland og EU) har fremsat et konkret forslag om genoptagelse af drøftelser mellem Israel og palestinenserne og opfordrer dem til at gribe denne lejlighed til forhandling, ufortøvet og uden forhåndsbetingelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den særlige Mellemøst-udsending, Englands tidligere premierminister Tony Blair, siger, at stormagterne nu er tæt på at opnå retningslinjer, som begge sider kan acceptere. Abbas’ talsmand, Nabil Abu Rudeina, siger, at Kvartettens forslag vil blive drøftet i Ramallah, men antydede, at der ikke ville blive noget kompromis om nøgleanliggender vedrørerende 1967-grænserne og jødisk bosættelsesbyggeri.