LÆSERREJSE
Læserrejse i fortid og nutid til ”de første kristne” i Grækenland og Tyrkiet

Tag med på en bibelsk læserrejse specielt for Udfordringens læsere med præsteparret Rhoda og Stig Christensen som rejseledere.
Fortid, nutid, fremtid er det udfordrende tema for Udfordringens kristne kulturrejse til Grækenland og Tyrkiet.

Rejselederparret Stig og Rhoda Christensen, Sønderborg, har stor erfaring med over 40 rejser i udlandet. Stig er præst og formand for Udfordringens bestyrelse.

Rejsen ligger lige efter pinse, fra tirsdag den 29. maj til onsdag den 6. juni, hvor temperaturen ventes at ligger på 15-25o.
Rejsen begynder i Athen og Delfi i Grækenland, hvorefter man flyver til Tyrkiet og bl.a. oplever den bibelske by Efesos og øen Patmos, hvor Johannes fik sin store åbenbaring.
Undervejs kæder rejseleder Stig Christensen oplevelserne sammen med bibelens beretninger, så stenene begynder at tale om de første kristne.
På øen Patmos mediterer vi over fremtiden i lyset af de gamle åbenbaringer, som apostlen Johannes har nedfældet i Bibelens sidste bog.

Dag 1 Afrejse og ankomst til Athen
Vi møder op tidlig morgen op i Københavns Lufthavn, hvor vi flyver via Wien til Athen. Vi ankommer til Athen omkring kl. 14. Herfra kører vi til det, som mange kalder for vestens vigtigste kultursted, Akropolis med Parthenon og den omliggende agora, demokratiets arnested, og endelig Areopagus, hvor apostlen Paulus holdt sin berømte tale for Athenerne. Derefter til hotellet til aftensmad. Om aftenen præsentation og velkomst ved rejselederparret.
Programmet for næste dag bliver gennemgået, og aftenen slutter med en gennemgang af Paulus’ tale (Apostlenes Gerninger kap. 17), en salme og et Fadervor. Det er en god idé at medbringe en salmebog og en Bibel på denne rejse.

Dag 2 Athen

Bagsiden af Akropolis templet i Athen. På det nærliggende Areopagos missionerede Paulus ved at fortælle om ”en ukendt gud”.

Vi ser nærmere på Grækenlands hovedstad, og bestiger byens højeste punkt, Akropolis, med ruinerne af de mange smukke templer fra den græske oldtid. Specielt det berømte Parthenon, der er indbegrebet af oldtidens klassiske, græske kunst og templet til gudinden Athena, der var gengivet med en kæmpestatue med guld og elfenben. De store mesterværker i marmor blev opført i slutningen af 500-tallet f. Kr. i Athens gyldne periode under Perikles. Nedenfor Akropolis ligger Athens gamle markedsplads – Agoraen – der blev grundlagt i 700-tallet f.Kr. Her talte Sokrates til sine tilhørere, her blev demokratiet født, og her prædikede Paulus. På pladsen finder man en mindeplade med Paulus berømte tale om Athenernes “ukendte gud” i forhold til åbenbaringen om Jesus Kristus. Tæt ved dette område ligger den gamle by med hyggelige gader, restauranter og butikker.

Dag 3 Oraklet i Delfi
Besøg i Delfi, der var antikkens åndelige centrum. Det var Apollon-dyrkelsens hovedsæde, og det var her, oraklet Pythia sad på sin trebenede skammel og fremsagde sine tvetydige spådomme om fremtiden. På alle turene har vi en dygtig guide, der informerer både om det antikke Grækenland, dets kunst og kultur, og også fortæller om nutiden bl.a. om den spændende og for os danskere ret så anderledes græsk-ortodokse kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amfiteatret i Delfi – kendt for sit orakel.

Dag 4 Øen Samos
Vi flyver fra Athen til øen Samos kun ca. 2 km. fra den Tyrkiske kyst. Efter ankomsten fra Athen, kører vi en tur rundt på Samos for at opleve øens flotte natur. Samos er kun godt 40 km fra ende til anden, med smukke sandstrande, godt klima og en gammel kultur, der besøges af mange turister.
Øen blomstrede i antikken, og var tidligt rammen om en religiøs kult omkring Zeus’ hustru Hera. Polykrates, som herskede i 500-tallet f.Kr., skabte rammerne om et intellektuelt miljø, der bl.a. fostrede mystikeren og matematikeren Pythágoras, som er kendt for den matematiske læresætning om siderne i en retvinklet trekant. Ligningen hører i dag med til enhver skoleelevs matematikpensum. Pythágoras er i dag til stede i alle souvenirbutikker med sin kop, der er konstrueret, så hans livsfilosofi om mådehold bliver eksemplificeret. Man fylder vin i den og drikker. Men fylder man vin helt op til kanten, løber vinen ud af koppen. Det lyder som en skrøne, men det er det ikke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dag 5 Efesos i Tyrkiet
Vi sejler fra Samos til havnebyen Kusadasi og fortsætter med bus til Efesos. Det antikke Efesos er i dag den mest seværdige udgravning i Tyrkiet.
På romersk tid oplevede havnebyen, som hovedstad i provinsen Asia, sin opblomstringstid. Det var den tredje største by i Romerriget. Apostlen Paulus opholdt sig omkring tre år i Efesus, men måtte til sidst flygte fra byen, da der opstod oprør, fordi salget af Artemis sølvstatuer gik tilbage på grund af den kristne forkyndelse. Man kan læse om begivenheden i Apostlenes Gerninger og om mødet i det store amfiteater med plads til 25.000 tilskuere.
I ruinbyen ser vi også det restaurerede Celsus-bibliotek og Hadrian-templet. Vi passerer Syvsoverområdet, et tidligt kristent begravelsesområde, der er opkaldt efter de syv kristne, som skal have overlevet forfølgelsen under kejser Decius ved at sove.
Apostlen Johannes opholdt sig i mange år som biskop i Efesus, og vi skal besøge resterne af den store kirke, der blev opført af kejser Justinian ca. 550 e. Kr., over det sted, hvor Johannes var begravet.
Jomfru Maria opholdt sig en årrække i Efesus sammen med Johannes. I dag kan man besøge Marias hus, der blev opdaget i 1891, efter at en europæisk nonne havde en vision herom. I huset er der i tiden siden bl.a. efterladt krykker fra folk, der har oplevet overnaturlig helbredelse på dette sted. Hvis tiden tillader det, vil vi sidst på dagen have lidt tid i basaren i Kusadasi.

Dag 6 Øen Patmos
Vi sejler til Patmos. Det er en dag til afslapning, dels på sejlturen og dels når vi kommer til Patmos. Måske kan vi også denne søndag opleve en del af en græsk-ortodoks gudstjeneste. Der bliver også tid til en vandretur på egen hånd, hvor man eventuelt kan meditere over fremtiden og Johannes´ Åbenbaringer. Ved de daglige aftensamlinger vil rejselederen fortælle om Paulus’ og Johannes’ liv og levned og gennemgå nogle af de bibelske beretninger med tilknytning til Athen, Efesus og Patmos.

Dag 7 Øen Patmos
Patmos er en lille ø, der ligger syd for Samos. Det var på denne ø, at apostlen Johannes ca. år 95 e.Kr. opholdt sig under en kristen forfølgelsesperiode under kejser Dometian. Her modtog han en åbenbaring fra Gud med besked om at skrive den ned. Det er den, som vi kender som Johannes´ Åbenbaring, der indeholder en formaning til de syv menigheder i provinsen Asien, og dernæst fortæller om synerne af den himmelske verden, tidernes ende, Dommedag og den nye himmel og jord.
Johannes grundlagde den første kristne menighed på øen, og kirkehistorien beretter, at han i åbenbaringsgrotten dikterede sine syner og Johannesevangeliet til sin elev Prochoros. Vi skal rundt på den lille smukke ø og besøge Johannes den Helliges kloster, der ligger som en borg hævet over den lille by Chora, og kapellet ved Johannes´ Åbenbaringsgrotte.
Der vil være god tid i den gamle åbenbaringsgrotte til at lytte til nogle af åbenbaringsordene, og til at indånde den stilhed, der hviler over stedet. Fremtiden? Hvor langt er vi fremme mod endetiden? Hvad har Johannes at sige til mennesker i dag?
Byen og klostrene er i dag på Unescos liste over verdens kulturarv. Øen har hvert år besøg af pilgrimme og kristne grupper og i højsæsonen ankommer der krydstogtskibe med turister, men ellers bærer øen præg af en åndelig fred og stilhed.

Dag 8 Øen Patmos – øen Samos – Athen
Vi sejler fra Patmos til Samos og flyver derfra til Athen, hvor vi efter en begivenhedsrig rejse på flere planer, kan fordøje og reflektere inden vi går til ro for sidste gang i Grækenland i denne omgang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dag 9 Hjemrejse
Vi har god tid til at nyde vores morgenmad og nyde de sidste indtryk i Athen, inden vi over middag begiver os hjemad. Vi lander i Københavns Lufthavn først på aftenen.

Pris og praktiske forhold
Pris kr. 13.445,-
Nærmere om priser, tillæg for enkeltværelse (kr. 1.600), måltider, forsikring osv. kan fås ved henvendelse til Unitas Rejser.
www.unitasrejser.dk