240 km lang sikkerhedsbarriere ved grænsen mellem Egypten og Israel

Israel arbejder i hurtigt tempo på at opføre en 240 km lang sikkerhedsbarriere ved den 240 km lange egyptisk-israelske grænse, et projekt til over 2 milliarder kroner, der skal holde grænseovertrædere ude.Barrieren kan minde om grænsehegnet mellem Mexico og USA, men er med sin højde af 5 meter mere massiv. Der er næsten samme baggrund for de to forhindringer: de opføres for at dæmme op for en illegal indvandring af dårligt stillede mennesker til – hvad de opfatter som et slaraffenland på den anden side af grænsen.

I Israels tilfælde drejer det sig hovedsageligt om at bremse den stadigt stigende infiltration af afrikanske mænd, kvinder og børn, der er flygtet fra forfølgelse i deres hjemlande og søger asyl i Israel eller om omvandrende arbejdere, som leder efter en beskæftigelse.

I løbet af de sidste fem år er henved 40.000 sådanne mennesker kommet illegalt ind i Israel, hjulpet igennem Egyptens Sinai-ørken af beduiner, der kræver store beløb for deres tjeneste, og som opfatter denne traffik næsten som en lukrativ industri. Det er menneskesmugling i stor stil.

Den illegale indvandring af et så stort antal mennesker er en uhyre udfordring til Israel, og regeringen har for nogen tid siden givet grønt lys til opførelsen af en 5 meter høj ståmur, der menes at være umulig at komme over. 65 km af grænseværnet er opført, til januar vil dette være øget med yderligere 40 km – og om et år skal projektet være færdigbygget fra Rafah i nord til Ein Netafim i syd.

Barrieren slutter 14 km fra feriebyen Eilat, idet denne del af grænsen er fuld af klipper, og det menes, at der ikke er et behov for et egentligt sikkerhedshegn i området, men at dette afsnit kan sikre ved teknologisk overvågning.

Spærringen er lavet af høje stålstænger, og det bakkes op af pigtrådshegn, radarsystemer og kameraer, der alarmerer det israelske militaer, som står parat til hurtig udrykning. En vigtig komponent er ogsaa 30 meter hoeje vagttaarne, der er anbragt med mellemrum.

Næsten hele grænsen løber gennem et storslået ørkenlandskab, og dele af det undergår nu en dramatisk forandring. Mange steder ses bulldozere i færd med det forberedende arbejde.

Budgettet er paa 1.35 milliarder shekler, svarende til lidt over 2 milliarder kroner, men det vil formentlig blive langt overskredet, mener flere sagkyndige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Adskillige siger, at en grænse ikke kan lukkes hermetisk. Det vedgår de israelske myndigheder også – og peger på tunnellerne mellem Egypten og Gaza-striben.

Men trafikken af grænseoverskridere vil være uforandret eller stigende, sålænge afrikanerne ved, at mens de kan tjene 30 dollars om måneden i Cairo, kan de nå op på 1000 dollars månedligt i Israel.