Filtre mod farlige stråler

Da jeg var barn, kørte vi mange ture ud i det blå. Men desværre faldt jeg altid i søvn på bagsædet, og fra forsædet lød det så: ”Kig ud ad vinduet!”. Den sætning har brændt sig fast hos mig. Jeg har nemlig stadig tendens til at falde i søvn som passager i en bil, og min mors stemme er der stadig i baghovedet: ”Kig ud ad vinduet!”.
Trine Puggaard
Kommunikationschef i
Kristelig Fagbevægelse

Prinsesser og vandfald

På sommerens bilferie til Frankrig fik sætningen et nyt twist. Min søn på syv år sad og kiggede ud ad vinduet over på de andre biler på en rasteplads og konstaterede tørt: ”Så kører man forbi et flot vandfald, og hvad ser man så? Prinsesser!” Han havde fået øje på de solfiltre, som man sætter op på sideruden for at beskytte mod solens skarpe stråler.

Filter mod ondskab

Som mennesker kan vi have brug for at sætte et filter op for at beskytte os mod andet end blot solens stråler. Det kan være for at beskytte os selv mod had, utryghed og fjendskab, som man kan risikere at møde indimellem.
Til bilen er der et bredt udvalg af solfiltre, men hvilket filter er mest værdifuldt, når det handler om at bekæmpe ondskab? Her er der et par sætninger fra Bibelen: ”Elsk din næste som sig selv” og ”Vær mod andre, som du vil, at de skal være mod dig”. Opsummeret i én sætning: ”Vis respekt i alle relationer”.

Respekt-filteret

Når vi ser på andre gennem respekt-filtret, ser vi hinanden som unikke mennesker, som Gud har skabt, endda i sit eget billede. Og så bliver man lidt mildere stemt over for hinanden. I hvert fald er der mulighed for at mødes i øjenhøjde uden at få alt for meget skarpt lys i øjnene.

Fra Kristelig Fagbevægelses
kundemagasin Krifa Magasinet.