Suspensionen af Syrien er en milepæl, siger israelsk ekspert

Israel har officielt ikke reageret på Den arabiske Ligas suspension af Syrien for dets fremfærd over for den syriske civilbefolkning, men idag er der kommet en opsigtvækkende kommentar fra en israelsk Syrien-sagkyndig.Kommentaren er fremsat af den tidligere israelske forhandlingschef over for Syrien, professor Itamar Rabinovich, 69, tidl. Israels ambasadør i USA og præsident for Tel Aviv Universitet.

Han udtaler sig sjældent til medierne, men når han gør det, lyttes der opmærksomt.

– Suspebsionen er en betydningsfuld milepæl i det internationale pres mod såvel Syrien som Iran, siger han. Beslutningen har sat mange i forlegenhed, fordi Den arabiske Liga, som er blevet opfattet som en tandløs enhed, pludselig har indtaget et meget modigt og selvsikkert standpunkt, formentlig anført af Saudi-Arabien og Golf-stater.

– Med denne handling har Ligaen bragt skam over europæere og amerikanere – og opmuntret den syriske opposition, siger Rabinovich. Arabiske stater opfatter Syrien som en meget vigtig arena i konfrontationen mod Iran. Saudierne og qataris’erne er ikke kandidater for et angreb mod Irans atomanlæg, men de kan skade Iran betydeligt ved at fjerne den syriske allierede og base.

Ingen militær intervention – for tiden
Den israelske akademiker/diplomat mener, at en miitær intention i Syrien er usandsynlig – for tiden.

– I Libyen var valget let, siger han. Her er valget ikke let. Syrien har et betydningsfuldt militær, og faren for komplikationer er betydelig. Alle tror, at at der er muligheder for at styrte regimet, måske ikke fra dag til dag, men på en anden måde end militær intervention – nemlig sanktioner eller hvad Den arabisike Liga har gjort.

Rabinovich siger, at problemet er, at hvis man ønsker at pålægge sanktioner via Sikkkerhedsrådet, må man have et russisk og kinesisk veto i tankerne.

Han slutter:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis amerikanerne og europæerne ønsker reelle sanktioner mod Syrien – og mod Iran – må dette ske uden for Sikkerhedsrådets rammer. Og det er en stor beslutning at tage.