Iran siger nu at Israel stod bag eksplosionen

For første gang siden eksplosionen på den iranske Revolutionære Gardes militærbase i Bidganeh, , hvorved 17 personer blev dræbt, har en højtstående iransk kilde udtalt, at Israel stod bag aktionen.Ifølge en artikel i det britiske blad “The Guardian” har denne kilde, som har nær forbindelse med det iranske styre, udtalt, at den israelske efterretningstjeneste Mossad var involveret i dette anslag.

Iran har hidtil afvist, at sprængningen skyldtes sabotage udefra og sagt, at der var tale om en ulykke, da ammunition skulle flyttes fra et sted til et andet på basen.

Den omtalte kilde siger imidlertid til avisen, at efter hans mening var eksplosionen et led i den “skjulte krig” mod Iran, anført af Israel.

Han siger, at den mystiske eksplosion lignede sprængningen i oktober 2010 på en missilbase nær byen Khorramabad, og at begge aktioner var israelske agenters sabotage for at standse Irans missilprogram.

Også det amerikanske “Time Magzaine” skriver, at Mossad stod bag aktionen, der menes at have været rettet mod lagre med langtrækkende, avancerede missiler, som ville kunne nå Israel. Ifølge bladet planlægges der flere sabotageaktioner for at hæmme Irans evne til at udvikle atomvåben.

Israel har endnu ikke fremsat en officiel kommentar til episoden – bortset fra en udtalelse af forsvarsminister Ehud Barak, hvori han sagde, at han gerne så flere sådanne eksplosioner i Iran.

Blandt de 17 dræbte var general Hassan Moghadam, ansvarlig for udviklingen af nogle af Irans mest avancerede ballistiske missiler. Hans begravelse igår blev overværet af Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, hvis deltagelse understregede Moghadams store betydning for udviklingen af våben.