IPSICC

Tyrkiet anmoder alligevel Israel om hjælp

Efter jordskælvet i Tyrkiet tilbød Israel sin hjælp på trods af de dybe splittelser i forholdet mellem de to lande. Tyrkiet afslog i første omgang, men anmoder nu om hjælp.
Vedvarende regn og lav temperatur har fået Tyrkiet til at ændre holdning, og Ankara – der først afslog Israels tilbud om hjælp til de jordskælvsramte – har nu anmodet Israel om at yde hjælp.
Hjælpen vil i første omgang blive i form af mobile boliger til hjemløse familier, og et antal præfabrikerede huse vil allerede idag blive sendt til Tyrkiet. I løbet af de næste dage vil Israel sende andre forsyninger til ofre for naturkatastrofen i Van-provinsen, hvorfra der rapporteres om over 400 dødsofre ved jordskælvet.

Det israelske forsvarsministerium har chartret et civilt Boeing 474 fly til at sende boligerne til Tyrkiet – det første af flere fly medførende humanitær hjælp. Tyrkiet har imidlertid ikke anmodet om israelsk hjælp til at finde overlevende i ruindyngerne.
Såvel præsident Shimo Peres som statsminister Binyamin Netanyahu har ringet til hhv. præsident Adullah Gul og statsminister Recep Tayyip Erdogan og tilbudt israelsk støtte, og nu er dette blevet accepteret.
I 1999, efter et massivt jordskælv i Nordvest-Tyrkiet, sendte Israel et redningshold med 250 deltagere dertil, og et felthospital.
For snart et år side sendte Tyrkiet brandbekæmpende fly til Israel for at hjælpe med til slukke en kæmpebrand i Carmel Skoven nær Haifa.

Hverken denne gestus eller Israels afsendelse nu af katastrofehjælp til Tyrkiet har nogen betydning for at fremme det israelsk-tyrkiske forhold på det diplomatiske område.
– Man må ikke forvente nogen forbedring af relationerne mellem de to lande, udtaler flere israelske diplomater, der har gjort tjeneste i den israelske ambassade i Ankara.
Alon Liel, tidligere ambassadør i Tyrkiet og senere generaldirektør i det israelske udenrigsministerium, siger:
– Utallige firmaer og enkeltpersoner har kontaktet mig for at hjælpe på forskellig vis, bl.a. med penge, men forholdet mellem de to lande idag er langt værre end under Carmel-katastrofen.
– Det bedste er at holde os på det humanitære niveau og afstå fra at trykke på de diplomatiske knapper, siger Liel.
En anden israelsk diplomat, Uri Bar-Ner, der var ambassadør i Ankara under det vældige jordskælv i 1999 siger, at humanitære gestus og diplomatiske problemer skal være helt adskilte.
– Jeg tror, at statsminister Erdogan indser, at situationen må falde til ro med kurderne først, det er hans største problem, siger Bar-Ner. Så er der de regionale problemer med Iran og Syrien. Dette vil måske få ham til at konkludere, at han ikke kan handle på alle fronter, og at hans handlinger over for Israel ikke hjælper ham.

Fra Ankara oplyses, at Tyrkiet har anmodet over 30 lande om hjælp i form af præfabrikerede huse og telte.
En 18-årig ung mand, Emrullah, fra jordskælvsområdet, siger:
– Erdogan iler andre til hjælp, om det er Palæstina eller Somalia, han sende skibe til, og er næsten ved at gå i krig mod Israel for palæstinensernes sag, men han rører ikke en muskel, når det gælder hans eget folk. Han afviser hjælp fra hele verden. Men vi har brug for telte her.