Frygt ikke

Frygt er en rædselsfuld følelse. Den suger livet ud af sjælen, får os til at gå i fosterstilling og tapper os for glæde og livsmod. Vi bliver som tomme spøgelseshuse, der står og forfalder, berøvet den næring og trivsel og varme, de engang indeholdt.
Max Lucado
Præst og forfatter

Når frygten får lov at regere i vores liv, bliver sikkerhed vores gud. Når sikkerhed bliver vores gud, dyrker vi det risikofri liv. Kan den, der elsker og dyrker sikkerheden udrette noget stort? Kan den, der undgår enhver risiko, gøre en ædel gerning? For Gud? For andre mennesker? Nej. Den frygtsomme kan ikke elske fuldt ud, for kærligheden er risikabel. Han kan ikke give til de fattige, for det er en særdeles usikker investering. Den frygtsomme kan ikke drømme store drømme, for hvad hvis drømmene viser sig at være luftkasteller? At dyrke sikkerhed er det samme som at fraskrive sig storhed. Derfor er det ikke så sært, at Jesus blæser til kamp mod frygten.

En stor del af Jesu befalinger og formaninger kan henføres til ’frygt-ikke’-kategrorien. Evangelierne indeholder 125 opfordringer eller påbud af Jesus. I 21 af disse formaner han os til ”ikke at forfærdes” eller ”ikke at frygte” eller at ”fatte mod” eller ”være frimodige”. Formaningen til at elske Gud og sin næste optræder til sammenligning kun otte gange. Hvis hyppighed har noget at sige, tager Jesus altså vores frygt meget alvorligt. Igen og igen opfordrer han os til ikke at frygte.

Søskende kan nogle gange sidde og brokke sig over eller grine ad nogle af deres forældres mest almindelige formaninger. De husker, hvordan deres mor altid sagde: ”Kom nu ikke for sent hjem” eller ”Har du ryddet op på dit værelse?” Far havde også sine ynglingsformaninger som ”Op med humøret” eller ”Lav dine lektier”. Jeg tænker på, om disciplene mon nogensinde sad på samme måde og mindedes, hvad Kristus havde sagt: ”Han prøvede altid at sætte mod i os.”

Frygt derfor ikke, I er mere værd end mange spurve (Matt 10,31)

Vær frimodig, søn, dine synder tilgives dig. (Matt 9,2)

Frygt ikke, tro kun, så vil hun blive frelst. (Luk 8,50)

Vær frimodige, det er mig, frygt ikke! (Matt 14,27)


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeres hjerter må ikke forfærdes og ikke være modløst.
(Joh 14,27)

Fra bogen ”Frygt ikke” af Max Lucado