Hobbitten indeholder kristen symbolik

Forløberen for Ringenes Herre, ”Hobbitten”, kommer i biograferne ved juletid 2012. Nordmanden Ståle Johannes Kristiansen, der er stipendiat ved Bergen Universitet, er begejstret for filmen, som han mener, indeholder kristen symbolik.
– Når vi ser filmen som en del af den store fortælling, er Aragon (den rette konge over Gondor) en af kristustyperne i Ringenes Herre ”Kongen vender tilbage”.
– Tolkien (forfatteren, red.) siger, at Ringenes Herre både er et fundamentalt religiøst og katolsk (kristent) værk.
Kristiansen mener, at Hobbitten ligeledes er et kristent værk. Så vidt han husker, er de onde i Hobbitten trolde og ikke orker, som i Ringenes Herre. Sammen med elverne skaber orkerne i Ringenes Herre en parallel til Bibelen, fordi elverne er engleskikkelser, mens orkerne er elvere med ødelagt udseende – altså som de faldne engle i Bibelen. De er blevet de ondes lakaj, der adlyder og udfører andres ordrer, forklarer Kristiansen.
Susan