Journalist kan sætte israelsk politik på ny kurs

Hvad mange i Israel har ventet på længe er nu sket – journalist Yair Lapid, 48, har forladt sin stilling som vært for et populært TV-program og har indledt en politisk karriere, der måske vil føre til en helt ny kurs for israelsk politik.- Israelsk politik ser anderledes ud fra idag, hedder det i en artikel idag af klummeskriver Sima Kadmon i det største israelske blad, “Yediot Aharonot”. Et betydningsfuldt centralt element er gået ind i ringen, et element, der ikke kan ignoreres, og som vil kunne få en dramatisk virkning for Israel.

Kadmon fortsætter:

– Lapid må vise, at han, udover sin naturlige charme, karisme og medietalent, også har hvad det tager at være politiker – først og fremmest tykhudethed. Hans succes og indflydelse vil blive afgjort af hans evne til at ændre balancen mellem Israels højre og venstre. Det er ikke nok at tage stemmer fra venstreblokken. Han må vise sig som manden, der også kan tage stemmer fra højrefløjen og dermed bringe en afslutning på dennes langvarige herredømme.

Yair Lapid er søn af den afd. journalist Tommy Lapid, som også krydsede over til politik og skaffede sit parti, Shinui (hebraisk for “forandring”) 15 mandater, i 2003 og blev justitsminister i Ariel Sharons regering.

I årevis har Yair Lapid været vært for et ugentligt TV-program, som mange i Israel opfatter som særdeles informativt. Lapid har til det runde bord i sit studie indbudt politikere og andre prominente personer og interviewet dem med skarpe spørgsmål.

– Nu skal Lapid ikke længere stille spørgsmål, men vil for første gang blive tvunget til at vælge side, besvare spørgsmål og træffe beslutninger, skriver en anden klummeskriver, Yossi Verter, idag i sit blad, morgenavisen “Ha’aretz”.

Statsminister Binyamin Netanyahu ser utvivlsomt Lapid som en fare for sit politidske herredømme og har prøvet at faa gennemført en lov om, at journalister, der ønsker at blive politikere, skal have en 6 måneder lang “afkølingsperiode”, inden de går ind i politik. Men Lapid kom ham i forkøbet ved forinden at melde sig på den politiske bane.

Næste knessetvalg skal være i oktober 2013, men alt kan ske i politik – ikke mindst i israelsk – og det kan meget vel tænkes, at et sådant valg vil finde sted i indeværende år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eget parti
Lapid vil ikke slutte sig til et af de eksisterende politiske partier, men vil danne sit eget parti – der endnu ikke har fået navn. Han menes at ville kunne tage 2/3 af stemmerne fra oppositionspartiet Kadima og også gøre indhug i det regerende Likud-parti, Meretz-partiet, Arbejderpartiet, Israel Beteinu-partiet og måske tilmed fra nogle af de religiøse partier.

Adskillige ser ham som manden, der kan give Israel et bedre image internationalt, og som det israelske svar på “den arabiske vår”.

Mange i Israel har håbet på en sådan udvikling, ikke mindst de titusinder af unge, som sidste sommer afholdt telt-demonstrationer over hele Israel for at opnå social retfærdighed. Disse protest-grupper – og et stort antal andre i Israel – ønsker en kursændring i israelsk politik. Måske Yair Lapid er manden, der kan føre an.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ordet “Lapid” betyder “Fakkel”. Yair Lapids succes eller fiasko med at få vælgere over på sin side vil antyde, om han er faklen – eller om hans politiske karriere vil blive afbrændt.