Intet fremskridt på israelsk – palestinensisk møde i Amman

Israelske og palestinensiske forhandlere har haft nye drøftelser i Amman, men der meldes ikke om fremskridt – alligevel vil den første direkte kontakt mellem patrterne i over et år fortsætte med flere møder måneden ud.Efter anmodning af amerikanske og jordanske autoriteter overvejer statsminister Binyamin Netanyahu nu at tilbyde palestinenserne nogle ” tillidsvækkende tiltag”.

Til gengæld for disse forventes det, at den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, vil fortsætte samtalerne, der begyndte i den jordanske hovedstad i forrige uge, og afstå fra påny at forsøge at opnå FN’s godkendelse af en palestinensisk statsdannelse.

Mødet i Amman var det andet mellem Netanyahus udsending, Yitzhak Molho, og den palestinensiske forhandlingschef, Saeb Erakat.

I mødet deltog den jordanske udenrigsminister Nasser Judeh og repræsentanter for “Kvartetten” – USA, Rusland, FN og EU.

Såvel israelere som palestinensere spiller med kortene tæt til kroppen. For megen medieomtale vil afbryde den nyoprettede kontakt.

På israelsk hold afvises det at give oplysninger om mødets forløb. Det siges blot, at der vil blive endnu et møde inden månedens slutning. Foreløbig fokuserer man på, at samtalerne ikke bliver afsporede.Målet er, at at parterne skal fortsætte forhandlingerne om grænser og sikkerhed efter udløbet af tre måneders fristen den 26. januar.

Udtalelse
Ifølge en israelsk kilde vil medlemmer af Kvartetten fremsætte en udtalelse i slutningen af måneden. Kvartetten sige at være tilfreds med forløbet af de to første møder.

For at overtale palestinenserne til at fortsætte med drøftelserne har Jordan, USA og Kvartet-medlem Tony Blair meddelt den palestinensiske delegation, at Israel vil tage tillidsvækkende foranstaltninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kvartetten betegner sådanne gestus som “en stabiliserings-pakke”, der skulle omfatte løsladelse af palestinensiske fanger, udvide Den palestinensiske Myndigheds kontrol over flere Vestbred-områder og lignende tiltag..

– Målet er at “låse” palestinenserne til fortsatte drøftelser – og give dem nogle sukkergodter til gengæld, siger en israelsk kilde.

Ifølge det London-baserede arabiske blad, Al-Hayat, forelagde palestinenserne Israel


Artiklen fortsætter efter annoncen:svar på sådanne anliggender som Jerusalem, flygtninge, grænser, sikkerhedsarrangementer og vand.

Palestinenserne siger, at Israel først må skabe “den rigtige atmosfære” ved at standse, byggeri i bosættelserne.

Ifølge en palestinensisk kilde har Abbas indvilget i drøftelserne i Amman, men betinger sig, at egentlige forhandlinger skal afhænge af et bosættelses-byggestop.

– Abbas, siger kilden, har indvilget i drøftelser i Amman i påskønnelse af Jordans bestræbelser i denne henseende, men at han ikke tror, de vil modnes til egentlige forhandlinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen: